Dorohoi News Logo

Floriile deschid „Săptămâna mare”. Vezi câteva obiceiuri de Florii întâlnite la români!

Florii-in-Bucovina

Floriile e sarbatoarea care aminteste ziua in care Iisus Hristos a intrat in Ierusalim. Floriile e, de asemenea, sarbatoarea tuturor celor care au nume de flori. Floriile deschid saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Pasti, cunoscuta sub numele de “Saptamana mare”. Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii va fi si in prima zi de Pasti. Vezi cateva obiceiuri de Florii!

Denumirea populara a sarbatorii – Florii - vine de la zeita romana a florilor, Flora, peste care crestinii au suprapus sarbatoarea intrarii Domnului in Ierusalim, precizeaza Mediafax. Astfel, pe langa sarbatoarea crestina a intrarii Mantuitorului in Ierusalim, au aparut si nenumarate obiceiuri si traditii, atat in mediul rural, cat si in cel urban, cele mai multe de sorginte pagana.

Inaintea Floriilor, fetele nemaritate din Banat si Transilvania obisnuiesc sa puna o oglinda si o camasa curata sub un par altoit. Dupa rasaritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite in farmece pentru noroc in dragoste si sanatate. La miezul noptii se fierbe busuioc in apa, iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fiertura, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor. Ce ramane se toarna la radacina unui par, in speranta ca baietii se vor uita dupa ele, ca dupa un copac inflorit.

Daca cineva indrazneste sa se spele pe cap chiar in ziua de Florii, fara apa descantata si sfintita, risca sa albeasca. De Florii se obisnuieste sa se faca “de ursita”, astfel ca fetele aflau, prin diverse procedee, daca se vor casatori sau nu in acel an. Tot de Florii, martisorul purtat pana in aceasta zi se pune pe ramurile unui pom inflorit sau pe un maces, iar zestrea se scoate din casa pentru aerisire.

La toate popoarele crestine pot fi intalnite diferite obiceiuri de Florii, unele chiar similare celor de la noi, majoritatea avand in prim-plan palmierul sau salcia.

Crestinii praznuiesc de Florii Intrarea Mantuitorului participand la Sfanta Liturghie, impodobind cu ramuri de salcie sfintita icoanele, usile si ferestrele gospodariilor lor si pastrand randuiala postului. Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite cu credinta la tamaduirea diferitelor boli. Oamenii mai obisnuiesc si sa infiga aceste ramuri in straturile proaspat semanate, sa le puna in hrana animalelor sau sa le aseze pe morminte. Ramurile verzi simbolizeaza castitatea, dar si renasterea vegetatiei, amintind totodata de ramurile cu care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim, in aceasta zi.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web