Dorohoi News Logo

Peregrini, cu doi dorohoieni, premiaţi, în „Ţinutul Eminescu” - FOTO

Zilele Eminescu47

În adâncul conştiinţei celor care au participat la a V-a ediţie a Congresului Naţional de Poezie, 14-16 iunie 2013, în Ecoul adus de împlinirea a 124 de ani de la trecerea în nefiinţă a celui care ne-a lăsat cea mai frumoasă alcătuire a limbii româneşti, răzbătea ca o fulgerare a răului, vestea nefericitei clipe în care statuia lui Eminescu a fost ţinta devastării...

În agora Ipoteştiului, la o oră matinală, în vecinătatea bisericuţei ce apără mormintele lui Gheorghe şi Raluca Eminovici, sub veghea unei lumini crăieşti şi a imanenţei mărturisitorului de Dumnezeu, în răsplata misterioasă a sunetului de clopot, Hliboca a devenit fapta ce a atentat la o “geografie morală”, care nu a făcut decât să susţină un hotar găzduit pe catapeteasma literaturii romane - 15 iunie, “Paştele scrisului românesc” dar, să şi reconfirme menţinerea unui fanatism înrădăcinat, împotriva celui care scria în ziarul “Timpul”, din iunie 1878: “Oriunde însă romanii au căzut sub stăpânirea directă ori indirectă a slavilor, dezvoltarea lor firească s-a curmat prin mijloace silnice.”

Cu toate acestea, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu a ţinut să organizeze activităţi de elevată ţinută culturală, într-un program divers, de “Remember” şi de premiere, ca o pledoarie pentru “nevoia de Eminescu” şi jertfa continuă a acestuia, inclusiv cea din zona Cernăuţului.

Programul zilei a cuprins : Deschiderea Zilelor Eminescu, ediţia iunie 2013; Decernarea Premiului pentru promovarea operei eminesciene în străinătate – traducători; Nichita Stănescu − omul, portrete şi vieţi trăite, gânduri − Conferinţă Nichita Stănescu susţinută de prof. Elena Ciortea, cavaler al Ordinului “Frunzele de palmier academice” oferit de Guvernul Franţei. Proiecţie film documentar Nichita Stănescu. Recital de poezie susţinut de actorul Ioan Creţescu; Concluzii legate de cea de a V-a ediţie a Congresului Naţional de Poezie. Apelul Congresului Naţional de Poezie; Prezentări de cărţi şi reviste din cadrul Salonului cărţii de poezie; Decernarea premiilor celei de a XXXII-a ediţii a Concursului Naţional de Poezie şi Interpretare Critică a Operei Eminesciene “Porni Luceafărul…”; Recitalul poeţilor laureaţi; Expoziţie de insignografie a colecţionarului Stelian Brânzei, Botoşani; Decernarea premiilor Festivalului Naţional de Poezie şi Proză Mihai Eminescu, ediţia a II-a, Poesis Litera. Organizator − Asociaţia Judeţeană a Profesorilor de Limbă şi Literatură Română Botoşani, coordonatori − prof. Diana Damean, prof. Crina Muraru, prof. Mihaela Ţicalo.

Dorohoiul şi-a reconfirmat implicarea culturală la nivel de judeţ, prin două premii obţinute la secţiunile FOTOGRAFIE şi POEZIE: Marius Petrescu (Premiul special la fotografie – secţiune ce a cuprins imagini de la activităţile şi evenimentele dedicate poetului Mihai Eminescu şi care a fost coordonată de Asociaţia Judeţeană a Profesorilor de Limba şi Literatura Română – Botoşani) şi eleva Colegiului Naţional “Grigore Ghica” Dorohoi, Ana Maria Gîbu (în cadrul Festivalului Naţional de Poezie şi Proză “Mihai Eminescu” – Secţiunea CREAŢIE LITERARĂ ŞI POEZIE, realizată în parteneriat de I.S.J. Botoşani – Inspector şcolar general prof. Mihaela Hunca şi inspector de specialitate – prof. Otilia Sandu, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”- Director – prof. Cristina Chiriac şi Asociaţia Judeţeană a Profesorilor de Limba şi Literatura Română – Botoşani – prof. Diana Damean).

Redam şi câteva ecouri ale acestui eveniment: Ec. Miluţa Jijie – director al Memorialului Ipoteşti : “Manifestările incluse în programul din acest an au fost mai complexe decât cele anterioare, prin număr şi anvergură culturală, incluzând iniţiative derulate pe parcursul câtorva zile. Esenţa acestei manifestări este aceea de a descoperi muzica interioară a poeziei lui Eminescu, care trebuie citit şi re-citit.”;

Dumitru Iustin (Ploieşti – câştigătorul Trofeului POESIS LITERA): “Organizarea concursului a fost desăvârşită iar lucrările tinerilor talentaţi s-au bucurat de aprecierea juriului. Cu cât versurile eminesciene vor fi parcurse mai atent şi de mai multe ori, de către tineri, se va pătrunde mai adânc în farmecul lor şi se va trăi mai intens emoţia artistică generată de acestea.”;

Flavius Damean – Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Organizatorilor de Evenimente Botoşani: “La concursul de creaţie, au fost înscrise peste 240 de lucrări – desen, pictură, poezie şi proză, fotografie –, şi peste 100 au fost selectate, pentru faza finală. Ediţia a II-a, s-a detaşat prin calitatea lucrărilor şi subiectele abordate.”

Marius Petrescu – fotograf, membru al Clubului Fotografilor “FOCUS” din Botoşani şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România: “După ce am participat la mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale, a fost un ideal pentru mine să abordez tematici fotografice, cu dedicaţie, pentru o manifestare dedicată lui Eminescu. Pretextul acestor fotografii l-a reprezentat, nu fotografia artistică, ci surprinderea unei palete culturale largi ce defineşte Dorohoiul.” (Cornelius Drescanu)

 

DorohoiNews.ro
cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web