Dorohoi News Logo

Duminica Mare: Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii

duminica-mare-traditii-si-obiceiuri-de-rusalii

Duminica Mare, cunoscută şi sub numele de Pogorârea Sfântului Duh, este sărbătoarea creştină care încheie Ciclul Pascal. Ea se suprapune cu sărbătoarea populară a Rusaliilor şi este astfel foarte greu de diferenţiat obiceiurile şi practicile creştine de cele precreştine.

Duminica Mare a asimilat si elemente specifice renovarii timpului. Acum se deschidea sezonul culegerii plantelor de leac ce se considerau a fi contaminate, pana la aceasta data, de catre Rusalii.

Potrivit credintelor populare, Rusaliile sunt niste fiinte fantastice, malefice, asemanatoare ielelor, care umbla prin vazduh incepand cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi dupa Pasti) si provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic in toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii pana la Duminica Mare.

Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, in sambata Rusaliilor oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei. De asemenea, pentru a se feri de Rusalii, oamenii trebuie sa poarte asupra lor frunze de pelin, iar daca le intalnesc, sa nu le vorbeasca. Fiind zane ale apelor, de ziua lor e bine sa nu te scalzi, caci te paste inecul. Sursa: rtv.net


DorohoiNews.ro



cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web