Dorohoi News Logo

Dorohoi – File de istorie: Strada Poștei - FOTO

Strada Postei din Dorohoi_09

După anul 1850,artera de circulaţie care astăzi se numeşte strada Poştei a devenit una din cele mai importante din Dorohoi datorită faptului că aici, la imobilul cu nr. 3 şi-a stabilit sediul primăria locală. Clădirea  a fost cumpărată de conducerea oraşului de la proprietarii acesteia, Maria şi Vasile Mintici, cu suma de 500 de galbeni. Cele cinci camere au fost folosite atât de primărie cât şi de tribunal sau procuratură.Spaţiul fiind insuficient,primăria a mai construit în curte două camere,în care şi-a instalat birourile.

În anul 1832, Ministerul Pricinilor Dinlăuntru a numit ca ispravnic la Dorohoi pe Costache Gherghel,ca judecător  pe Enache Gherghel,iar vameş pe Ioan Gorovei.Aceştia şi-au păstrat atribuţiile chiar dacă, în 1837, capitala judeţului nostru se mutase pentru 13 ani la Mihăileni (între 1837-1850).

Cei care au ajuns la conducerea oraşului şi-au îndreptat atenţia, pe lângă gospodărirea şi înfrumuseţarea Dorohoiului, şi la modernizarea străzilor.În prim plan a stat,desigur,artera pe care se afla primăria.Astfel, s-au pietruit străzile, s-au sădit pomi,iar cei care şi-au construit casele în vecinătatea primăriei erau proprietarii unor clădiri dintre cele mai frumoase din oraş. Pe lângă primăria renovată a apărut casa Cănănău la nr. 7 (fost prefect al judeţului Dorohoi în 1894).Ulterior în aceeaşi casă a locuit Iorgu Misihănescu,fost primar,în timpul căruia s-a înfiinţat gimnaziul de băieţi “Gr.Ghica VV”. Tot aici a funcţionat o perioadă Camera Agricolă a judeţului Dorohoi şi Ocolul Silvic.

Datorită prezenţei sediului primăriei pe această stradă,locuitorii au denumit-o Strada Reşedinţei, nume ce s-a păstrat cam până în jurul anului 1900. Din documentele de arhivă de la sfârşitul secolului al XIX-lea cercetate  de noi reiese că cele mai pietruite străzi din oraş erau: Ghiţăloaia (Spiru Haret),Doctorului (Al.I.Cuza), Reşedinţei (Poştei),Telegrafului (Grigore Ghica),Trestienei şi Broscăuţilor.De remarcat pentru acei ani că iluminarea străzilor se făcea cu “200 de fânare cu lampă pentru petrol”, aşezate la capete de străzi sau în centrul lor. Oare cum de nu se furau sau deteriorau intenţionat pe atunci ???

Mergând din centru spre periferie, pe partea stângă : casa Vasile Mintici, Tribunalul,doctorul David Binder-tatăl scriitorului Saşa Pană,Ocolul Silvic şi căpitanul Boldur Constantin Valter. Pe partea dreaptă: era un mic şi cochet părculeţ (pe locul telefoanelor de astăzi), apoi casa Nicolae A.Stoeanovici (cumpărată ulterior de Tribunal), magistratul Negreanu, casa căpitanului Urzică (în care mai târziu a locuit familia doctorilor Aurelia şi Constantin Cuţu;au avut 2 fii- Constantin Pusi,medic stomatolog şi Dan,inginer).Urma casa avocatului Romulus Bălănescu-fost primar al oraşului din anul 1911,deputat în Parlament în mai multe legislaturi. Până la sediul Poliţiei de astăzi,care a fost casa altei familii Stoeanovici, se afla casa avocatului Gheorghe Tomaziu.Curtea acestei case cuprindea şi tot parcul reamenajat de curând de la intersecţia cu str. Olinescu. Avocatul Gheorghe Tomaziu a avut mai mulţi copii din care George Tomaziu a fost unul din marii pictori ai României şi condamnat politic de regimul comunist,”locuind” timp de 15 ani în diferite închisori.A fost eliberat la rugămintea expresă a preşedintelui Franţei,Charles de Gaulle.

În prelungirea străzii Poştei,până la strada Spiru Haret, a fost mereu o porţiune plăcută, cu case bine gospodărite, armonios aşezate.Printre cei care au locuit aici a fost şi doctorul Sigismund Chernbach a cărui locuinţă iese în evidenţă şi astăzi.

Strada Reşedinţei şi-a schimbat numele în strada Justiţiei la sfârşitul secolului al XIX-lea.  Apoi, din anul  1938  s-a numit  strada Mârzescu, după numele lui George Mârzescu (fost ministru între anii 1923-1926). În anul 1948, regimul nou instalat a dat străzii numele de Filimon Sârbu,pentru ca din 1952,strada să ia numele de strada Poştei (după instituţia PTTR instalată în casele avocatului Tomaziu).

Documentele de arhivă atestă că şi alţi fruntaşi dorohoieni au locuit pe această stradă: avocatul Stavrat Alexandru, doctorul Criveţ Nicolae, învăţătoarea Ştefan Elena, avocatul Bossie Constantin (de origine italiană,care din 1924 a îndeplinit funcţia de secretar al primăriei locale, un funcţionar deosebit de apreciat), Partenie Constantin (fost diriginte al Poştei), Petrovici Valerian-medic şi profesor de liceu, preotul Vasile Anghelea, avocatul Carol Segal, doctorul Cezar Segal, familia profesorului de latina Mihai Stoica şi soţia sa învăţătoarea Domnica Stoica cu cele două fiice devenite profesori universitar la Iaşi, familia profesorilor Ilie şi Elena Colban. Reamintim cititorilor noştri că pe această stradă au existat şi două baze sportive: o pistă cochetă de popice în curtea Oficiului Poştal pe locul unde astăzi se află parcul şi un frumos edificiu sportiv cu teren de handbal,baschet,volei (suprapuse),cu tribună şi cabine pentru echipare.Astăzi această bază sportivă din centrul oraşului este în paragină.După informaţiile noastre,baza a fost luată în custodie de una din şcolile fruntaşe din oraş pentru a fi renovată.Dar, în afară de lacătul pus la poartă nu s-a făcut nimic.Bălăriile au crescut din nou. Şi câtă nevoie au copiii şi tinerii din Dorohoi de o bază sportivă în aer liber,care să fie pusă permanent la dispoziţia lor !

Importanţa acestei artere de circulaţie  a crescut în ultimii ani datorită Seminarului Teologic Ortodox „Sf.Ioan Iacob” cu sediul în localul fostului internat al Liceului „Gr.Ghica VV”.Această şcoală şi-a construit şi un al doilea local propriu în care a amenajat şi un lăcaş de închinăciune. Seminarul a devenit un important centru cultural şi religios pentru cetăţenii oraşului.

Astăzi asistăm cu plăcere la pavelarea trotuarelor acestei străzi,fapt ce va da un plus de frumuseţe şi modernism Dorohoiului. prof. Ilarion Mandachi

 

DorohoiNews.ro



cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web