Dorohoi News Logo

Ziua Sfântul Ilie (20 iulie): Hramul parohiei Dealu Mare – Dorohoi

Biserica_Dealu Mare_Droohoi_1

Pe data de 20 iulie, Biserica cinstește pe unul din marii prooroci ai Vechiului Legământ, pe Sfântul prooroc Ilie, „cel ce a fost înger în trup, temeiul proorocilor, al doilea înaintemergător al celei de a doua veniri a lui Hristos, cel iubitor de Dumnezeu”, care a fost ales pentru întoarcerea fiilor lui Israel  de la cinstirea idolilor la cinstirea adevăratului Dumnezeu.

Mesajul lui, atât de plin de adevăr și de dreptate, că nu se cuvine fiilor să se răzvrătească împotriva Ziditorului și Părintelui lor, pentru că aceasta înseamnă ruperea de Viață și Adevăr și căderea în moartea sufletului și în iadul patimilor, a fost potrivit epocii în care a viețuit dar este la fel de potrivit și timpului în care trăim.

Pentru parohia Dealu Mare, ziua de 20 iulie, este una de mare bucurie și de frumoase împliniri, pentru că este ziua în care își cinstește ocrotitorul și mijlocitorul înaintea tronului Sfintei Treimi și în care ne reamintim de binefacerile pe care Bunul Dumnezeu, pentru rugăciunile sfântului Său, le-a făcut și le face cu noi, și de toți binefăcătorii bisericii noastre care ne sunt alături în lucrările și activitățile pe care parohia noastră le desfășoară, începând cu anul 2006.

Bucuria hramului din acest an este însoțită de binecuvântarea IPS Teofan pentru aducerea spre închinare, în perioada 18-21 iulie, a moaștelor Sfinților mucenici și doctori fără de arginți Epictet și Astion, trăitori și propovăduitori ai credinței creștine, în secolul al IV-lea, în cetatea Halmiris, din Dobrogea, ale sfântului Pantelimon, ale sfântului Modest și ale sfântului Trifon și ale sfinților mucenici Prov, Tarah și Andronic, de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din localitatea Știubieni, protopopiatul Săveni, județul Botoșani.

Această cinstire a sfintelor moaște este o lucrare sfântă pe care Biserica a moștenit-o de la ucenicii Sfinților Apostoli (o mărturie în acest sens, este martiriul Sfântului Policarp, pe care îl găsim în cartea „Actele Martirice” din secolul al doilea) și care aduce multă bucurie duhovnicească închinătorilor.

La prima vedere, această practică pare a fi o formă explicită de idolatrie, pentru unii, sau pentru alții, o formă de superstiție; însă aceasta este doar o înțelegere superficială a unei profunde și tainice realități: Dumnezeu cel  Viu lucrează, cu puterea Sa dumnezeiască, în lume, în fiecare timp istoric, prin oameni, cu credință vie, care s-au dăruit întru totul slujirii și mărturisirii Lui, chiar cu prețul vieții. De aceea, Dumnezeu le-a sfințit și sufletele și trupurile, binecuvântându-le cu mult har, cu multă putere dumnezeiască , putere care s-a făcut lucratoare, spre slava lui Dumnezeu, atât în timpul vieții dar și după moarte, arătând prin aceasta,  lucrarea sfințitoare și atotputernică a Sfintei Treimi,  dar și valoarea trupurilor creștinilor, care după mărturia Sfântului Apostol Pavel, sunt “temple ale Duhului Sfânt ”.

Din acest motiv, aducerea sfintelor moaște, ale sfinților lui Dumnezeu în biserica parohiei noastre, reprezintă o mare bucurie și o lucrare a lui Dumnezeu, prin care binecuvintează sărbătoarea noastră, parohia și pe  închinătorii bisericii noastre.

Cu acest prilej, aducem alese mulțumiri credincioșilor care ne ajută pentru buna organizare a hramului, binefăcătorilor care ne-au ajutat la zidirea și înfrumusețarea bisericii și în mod deosebit, D-nului Rotaru Gheorghe, administratorul societății Nordic Romar S.A. din Dorohoi și familiei sale pentru tot sprijinul și ajutorul acordat.

Programul slujbelor pentru această sărbătoare este următorul:

- Joi, 18 iulie:
* slujba acatistului Sf. Epictet și Astion și slujba Sfântului Maslu, ora 17.00 (vor fi aduse sfintele moaște de la Mănăstirea Știubieni)

- Vineri, 19 iulie:
* slujba acatistului Sf. Pantelimon și a Sfintei Liturghii, ora 8.00
* slujba Vecerniei și a Litiei, ora 17.00

- Sâmbătă, 20 iulie:
* slujba Utreniei, acatistul Sfântului Ilie, Sfânta Liturghie și pomenirea celor adormiți, ora 8.00
* Paraclisul Sf. Ilie, ora 18.00

- Duminică, 21 iulie:
* Slujba Utreniei, acatistul Mântuitorului și Sf. Liturghie, ora 8.00
* Acatistul Sf. Epictet și Astion și Tedeum de mulțumire, ora 16.00.

Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!

Pr. Paroh Apetrei Ionuț-Ștefan

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web