Dorohoi News Logo

Dorohoi: Prezentarea „Revistei române”, cu glasurile de acasă - FOTO

Acasa la noi 01

Despre românii din Transnistria, nu se spun sau scriu prea multe în peisajul media cotidian. Viaţa, aspiraţiile lor, dificultăţile pe care sunt nevoiţi să le escaladeze, nu prea au sorţi de izbândă de a deveni Breaking-News-uri.

Într-o societate românească, în care spiritul de apartenenţă este pe cale de disoluţie, momentele de rezonanţă, în care se încearcă să se recupereze trecutul şi, cât de cât, să se se amaneteze prezentul pentru un viitor improbabil, sunt “stropi” din existenţa noastră ca popor. În rândul acestor gânduri şi fapte mişcătoare, includem şi ediţia a XVII-a, 16-23 iulie 2013, a Taberei de cultură şi civilizaţie românească “Acasă, la noi”, organizată de Asociaţiunea pentru Literatura română şi Cultura poporului român (ASTRA), care a inclus, pe itinerariul ei, timp de şapte zile şi Dorohoiul. Gazda românilor – elevi şi cadre didactice de la Liceul Teoretic “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, din oraşul Grigoriopol şi satul Cocieri (Transnistria) -, a fost Seminarul Teologic Liceal “Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, care a asigurat excelente condiţii de cazare şi masă, apreciate de oaspeţi.

Alături de evenimentele în care participanţii au fost implicaţi – coordonatorii acestora fiind Valuţa Murariu, ing. Mihail Cerneleanu şi prof. Titus Tomiuc, prezentate într-un articol anterior, de redacţia noastră, se impune o remarcă aparte şi pentru activitatea desfăşurată la Casa municipală de cultură, într-una din zilele taberei, care a avut ca moderatori pe Olga Zingan (Grigoriopol) şi Corneliu Drescanu. Demersul cultural, care a însemnat momentele artistice ale elevilor dorohoieni cu cele ale romanilor din Republica Moldova, punând în valoare, deopotrivă, virtuţile poetice, muzicale şi coregrafice, a inclus şi prezentarea publicaţiei “Revista română” – nr. 2 / 2013, editată de Despărţământul “Mihail Kogălniceanu” al Asociaţiei ASTRA – Iaşi (director – Areta Moşu, redactor-şef – Liviu Papuc). Din cuprinsul revistei se remarcă rubrici precum “INTERVIU”, “AMFITEATRU”, “POESIS”, “GEOGRAFIE SPIRITUALĂ”, “MEMORIA PĂMÂNTULUI ROMÂNESC”, “POEZIA TÂNĂRĂ”, “DIN GRĂDINA EDITORIALĂ”, “ASTRA ÎN EXPANSIUNE” şi cuprinzând pagini semnate de nume consacrate şi articole incitante, cu subiecte istorice, şcolare, culturale, de evenimente, inclusiv cele de privesc legăturile cu românii din afara graniţelor ţării, în special cu cei de peste Prut.

„Revista Română, atrage prin sumarul bogat şi divers, prin realizarea grafică modernă, dar mai ales, prin mesajul ei, cât şi prin paginile cu cele mai interesante momente din comuniunea prezentului, dintre românii din diferite zone geografice.”, a apreciat pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului teologic dorohoian.

 

DorohoiNews.ro



cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web