Iată că, la mai puţin de o săptămână de la publicarea Scrisorii deschise, adresată dorohoienilor de către fotograful Marius Petrescu, răspunsul unor cititori, nu a întârziat să apară.
Din această „cerere”, redăm parţial: „Este cunoscut faptul că, odată cu generaţia vârstnicilor, dispare sau se uită, din memoria locală colectivă, un „bagaj” important de informaţii cu privire la tradiţiile locale şi la istoria scrisă sau nescrisă. Îmi doresc ca împreună cu dumneavoastră, dorohoienii, să recuperăm elemente valoroase ale patrimoniului cultural local. Fotografia reprezintă unul dintre cei mai importanţi martori vizuali, fiecare locaţie are o istorie proprie, fiecare imagine are povestea ei, care trebuie cunoscută şi transmisă generaţiilor viitoare. (…) Solicit, pe această cale, acelor cititori ai Dorohoi News care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al Dorohoiului să le trimită pe adresa redacţiei pentru a fi făcute publice (Redacţia, le copiază prin mijloacele digitale – copiere după care le înapoiază aparţinătorilor).”
Aşadar, am primit la redacţie, cu sprijinul profesorului Octavian Vitcu din Ibăneşti, trei cărţi poştale care poartă datele poştei – 17 octombrie 1941 - 10 decembrie 1943 – 5 ianuarie 1944. În plină era a tehnologiei, printre SMS-uri şi E-mailuri, astfel de cărţi poştale, trimise în perioada sus-menţionată, scoase la lumină acum, reproduc momente importante şi instantanee din viaţa celor care au trăit odinioară. Par, dar nu sunt, hârtii goale îngălbenite, consemnează mici declaraţii de dragoste, întrebări şi răspunsuri, formulări care, acum, par stângace. Aceste petice de hârtie, care la un moment dat, au reprezentat singura legătură dintre cel plecat şi cei ramaşi acasă, poartă o ştampilă mare „CENZURAT”, care ne întăreşte convingerea, că, strămoşilor noştrii nu le-a fost uşor.
Mulţumim pe această cale, studentului Valentin Martin - dorohoian, care a pus la dispoziţia noastră, din biblioteca personală, cartea-monografică „Judeţul Botoşani”.