Dorohoi News Logo

Festivalul Mamaia scandalizează cântăreţii de folclor

festivalul-mamaia-2013

Pe ultima sută de metri, s-a decis ca Festivalul Mamaia să aibă loc în acest an, dar numai cel de muzică uşoară. „Nu avem bani pentru folclor”, declara Mădălin Voicu.

Interpreţii de muzică populară sar la gâtul celor care ar fi putut aloca un buget pentru ca şi tradiţia Festivalului Cântecului şi Dansului Popular să fie dusă mai departe. Interpreta de muzică populară Laura Lavric susţine că este o pierdere dacă evenimentul nu va mai avea loc. „Lumea nu mai vine la spectacole cu bani, sunt atâţia care habar n-au să cânte, dar apar toată ziua la televizor pentru că îşi plătesc apariţiile. Nu se mai pune accent pe talent. Eu, dacă m-aş fi născut în vremurile astea, aş fi ales altă profesie. Acum, degeaba eşti un nume mare, că eşti recunoscut doar la nunţi. E păcat dacă Festivalul Cântecului şi Dansului Popular Mamaia nu se mai ţine pentru că era un loc unde mergeau adevăraţii interpreţi. Dacă acest popor îşi pierde şi cultura, ajungem de râsul lumii. Măcar dacă nu sunt bani pentru astfel de evenimente, să se investească în drumuri şi în transport, că e greu pentru noi artiştii care suntem mereu pe drumuri”, a declarat artista pentru „ring”.

„Organizatorii au nevoie de fonduri” Cunoscută ca fiind „Ciocârlia muzicii populare”, Maria Ciobanu a primit cu greu vestea că festivalul nu va mai avea loc. „Îmi pare rău că nu se mai ţine, bine că sunt bani pentru alte probleme, dar pentru muzică populară, nu. Noi vrem să susţinem tinerii care s-ar fi putut remarca pe această scenă, dar organizatorii au nevoie şi de fonduri ca evenimentul să aibă loc”, ne-a spus Maria Ciobanu.

„Folclorul nu mai e susţinut. Pierdem tradiţia”
Interpretul de muzică populară din zona Maramureşului Gheorghe Turda reacţionează dur la adresa edililor care nu mai susţin organizarea festivalului. „E o pierdere pentru artă, pentru tinerii talentaţi şi pentru public, mai ales că totul se cantonează în jurul banilor. Investim în ce nu trebuie, folclorul nu mai e susţinut, vin generaţii după generaţii şi trebuie susţinute, căci altfel ne pierdem tradiţia. Chiar nu îmi pot da seama ce se întâmplă cu fondurile, eu am cerut de la prim-miniştri, de-a lungul anilor, chiar şi o investiţie într-un ansamblu naţional, aşa cum există în alte ţări care ştiu să promoveze şi să câştige de pe urma tradiţiilor lor populare. Asta ţine de imaginea României până la urmă”, a mărturisit Gheorghe Turda.

Viorica Macovei: „Tinerii aşteaptă un an acest festival” Prezentatoarea ultimelor trei ediţii ale Festivalului Cântecului şi Dansului Popular, interpreta de muzică populară din zona Bucovinei Viorica Macovei, critică aspru decizia de a elimina muzica populară din festival. „Sunt tineri dornici de afirmare care aşteaptă un an să participe la acest festival, care este cea mai importantă competiţie în materie de folclor unde pentru a participa ai nevoie de talent. Eu, în calitate de prezentator, am fost sunată de tineri care îşi doreau să participe şi care mă întreabau dacă se mai ţine sau nu. Este o pierdere atât pentru interpreţii tineri, cât şi pentru cei consacraţi, care puteau fi onoraţi în cadrul evenimentului. Festivalul dădea posibilitatea ca şi anul acesta să descoperim noi talente şi oferea posibilitatea de a lansa şi promova viitorul muzicii populare”, ne-a povestit Viorica Macovei.

12 ediţii ale Festivalului Cântecului şi Dansului Popular au avut loc până în prezent. „Organizatorii ştiu că sunt oameni care apreciază valorile şi care în fiecare an au luptat ca festivalul de folclor să aibă loc.” Sursa: ziarulring.ro

 

DorohoiNews.ro



cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web