Printre iniţiativele culturale ale publicaţiei online Dorohoi News, se numără şi campania de reconstituire a istoriei oraşului, prin fotografie, care a început în vara acestui an, la inţiativa fotografului Marius Petrescu, căutând să determine un interes apreciabil – ceea ce nu s-a înregistrat încă -, din partea colecţionarilor şi a fotografilor dorohoieni, care sunt posesori ai unor imagini inedite ale vechiului oraş.
Despre aceste aspecte, publicaţia noastră a relatat, pe larg, făcând şi aprecierile cuvenite pentru unii colaboratori. Şi cum intenţiile bune sunt însoţite, de multe ori, şi de hazard, recent, am intrat în posesia unui film documentar, de mici dimensiuni, despre oraşul nostru. Filmarea a fost realizată în anul 1991, iar scurtul pseudo-documentar nu are o calitate artistică de excepţie. În cea mai mare măsură este original, fiind realizat cu mijloacele tehnice proprii acelei perioade. Pelicula a fost realizată de prof. Alexandru Roşca-Velea, neobositul fotograf dorohoian şi colecţionarul unor „atlase” de imagini. Semnalăm această mărturie-document, pentru valoarea ei, dar şi în scopul reînnoirii apelului nostru adresat cititorilor, de a ne sprijini cu fotografii, în iniţiativa amintită.
Imaginile au fost „recuperate” de acelaşi fotograf, Marius Petrescu, care a precizat: „Acest film, are o poveste hazlie. O cunoştinţă de a mea şi a profesorului Roşca, păstra în memoria calculatorului acest filmuleţ, cu gândul că este prea banal, sau poate că îl avem. Realitatea este că, domnul Roşca, îl pierduse din arhiva personală şi uitase de unde ar mai putea fi recuperat, astfel încât, păstrătorul acestei „comori”, nu a dat importanţă mesajului meu prin care solicităm, acelor cititori ai Dorohoi-ului News care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice.”
În ultimii ani, biografia oraşului Dorohoi s-a îmbogăţit cu câteva monografii şi cu multe articole semnate, în special, de profesorii Dorina şi Ilarion Mandachi, unele din ele cu multe elemente documentare. Credem însă, că asemenea paşi nu pot rămâne fără o continuitate. De aceea, invitaţia noastră de a participa la un scop civic, printr-o contribuţie destul de elementară, o apreciem că îşi va găsi mai multă receptivitate. Filmul la care am făcut trimitere – urmează şi o altă parte ! -, susţine pentru moment, afirmaţia că o imagine se consumă mai repede decât un text.
Autor: DorohoiNews.ro