Dorohoi News Logo

O calatorie fara limite alaturi de Jules Verne

jules_verne_ed2477b1c0-1

"Drapelul" pe care-l arboreaza Google azi, 8 februarie, dupa cum probabil ati remarcat, ii apartine unuia dintre cei mai mari precursori ai literaturii stiintifico-fantastice, Jules Gabriel Verne, nascut in Franta, in 1828.

Cine nu-si aminteste de  ,,Capitan la 15 ani”? Sau 20 000 de leghe sub mari” si „Ocolul pamantului in 80 de zile”? In care datele stiintifice se imbina cu forta morala de a infrunta fara teama primejdiile. Cu actiuni indraznete impinse la extrem sau cu solidaritatea umana.
Operele sale legate de calatoriile din adancurile marilor sau cele care iau in calcul viitorul, spatiul, aerul sunt gandurile-martor ale unui scriitor care a deplasat toate coordonatele fixe in idei-imagini vii care bucura pe toti iubitorii genului.
Cel care are un suflet in care inima bate in ritmul iubirii cutezantei sau neinfricarii nu poate sa nu aprecieze lucrari care ies din matca unor scrieri obisnuite: De la Pamant la Luna (1865), Cinci saptamani in balon (1862), Copiii capitanului Grant (1868), Insula misterioasa (1873-1875), Mihai Strogoff (1874-1875), Aventurile unui chinez in China, 800 de leghe pe Amazon (1880)...

Si sa nu uitam ce a creat intersectia gandurilor lui Jules Verne cu istoria Transilvaniei noastre – „Castelul din Carpati”, un roman bazat pe o poveste de dragoste duioasa, secreta, al carei protagonist nu este altul decat celebrul scriitor francez, el insusi o faimoasa legenda a literaturii si stiintei mondiale.

Si poate ca puternica sa imaginatie nu era de ajuns daca nu era completata si de capacitatea extraordinara a constiintei sale de a patrunde instinctiv in zona virtuala a tehnologiei. Fascinatia sa pentru spatiul cosmic sau adancurile oceanelor a devansat un sector al descoperirilor stiintifice ulterioare.

Oricum, prin romanele sale, Jules Verne a reusit sa valorifice la maximum convingerile cititorilor sai in progres si tehnologie, printr-un mix bizar de plasmuire si cugetari stiintifice abstracte credibile, captivand din start un public al carui ideal era dominat de stiintele naturii si descoperirile stiintifice.

Lucrarile sale, traduse in 148 de limbi, ocupand cea mai mare pondere conform statisticilor UNESCO, vorbesc despre impresionantul sistem de referinta al unui scriitor a carui limita era... cerul. (DorohoiNews.ro)
 

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web