Femeia care a murit în încercarea de a ajunge să se roage la moaşte nu poate fi declarată martir, însă va fi pomenită la anumite slujbe. Părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, susţine că biserica va oferi familiei femeii un ajutor de înmormântare de 5.000 de lei.
O femeie de 61 de ani s-a stins din viaţă, vineri, în timp ce stătea la coadă aşteptând să atingă moaştele Sfintei Parascheva. Medicii susţin că femeia era „probabil cardiacă". Deşi a murit în încercarea de a ajunge să se roage la raclă, femeia nu poate fi declarată martir. „În cazul femeii, nu se poate vorbi de martiraj. Este, evident, o jertfă, dar e o jertfă personală, e un lucru pe care numai Dumnezeu ştie în ce măsură a contat acolo şi, cu siguranţă, a contat faptul că ea a preferat, bolnavă fiind, să caute ajutor la Dumnezeu în loc să fie într-un spital să-şi caute de sănătate. E clar că ea a optat pentru Dumnezeu, pe ea, personal, o ajută foarte mult la mântuire, în ce măsură... nu putem noi cunoaşte astfel de taine. Cu siguranţă i-a fost de folos, mai degrabă să moară aşa decât, ştiu eu, putea să moară într-un spital. Dar a ales calea aceasta. Cu siguranţă, vom găsi formule de a o pomeni. În primul şi în primul rând, o vom pomeni la rugăciune, acolo unde îi pomenim pe cei adormiţi. Totodată, încercăm, cu ajutorul jandarmilor, să luăm legătura cu familia femeii pentru a le oferi un ajutor de înmormântare de 5.000 de lei", ne-a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Părintele Sturzu: Fraţilor, veniţi de-a lungul anului! Explicaţia credincioşilor pentru care oamenii merită să îndure zile întregi de înghesuială la poarta bisericii este că, în aceste zile, puterea moaştelor Sfintei Parascheva este mai mare decât de obicei. Preotul Sturzu însă desfiinţează această teorie. „Noi le spunem „Fraţilor, veniţi de-a lungul anului!”, şi eu fac apel să nu vină în perioada asta, că ne aglomerăm. (...) Puterea moaştelor nu este mai mare zilele acestea. Oamenii pot veni să se roage oricând, pentru că moaştele sunt de la Mănăstirea Neamţ de lângă Iaşi. Dar ei vin acum, pentru că este semnul lor de recunoştinţă, ziua sfintei, şi vin ca la ziua de naştere a cuiva drag. Aşa gândeşte poporul şi nu putem să învinovăţim pe nimeni pentru asta. Este jertfa lor", a afirmat părintele Sturzu. Sursa: ziarulring.ro