Astăzi, pe 6 ianuarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor şi preoţilor se sfinţeşte aghiasma cea mare.
Boboteaza, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine - momentul naşterii spirituale a Mântuitorului - trăsături de mare sărbătoare populară. Temperaturile ridicate pentru această perioadă a anului schimbă tradiţia ortodoxă, astfel încât, dacă în anii precedenţi, Gerul Bobotezei, făcea posibilă instalarea în curţile lăcaşelor de cult a unor cruci de gheaţă, în acest an, crucea de gheaţă va lipsi.
„Crucea ridicată la Bobotează face legătura între Botez şi Răstignire, arătând că toţi cei care primesc botezul, asemenea Mântuitorului, trebuie să îşi asume crucea spre mântuire. Crucea de gheaţă, de marmură, de fier, de lemn, nu reprezintă miezul acestei sfinte sărbători. Esenţială este săvârşirea şi participarea fiecărui credincios la Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, la sfinţirea apei, la împlinirea „a toată Legea şi dreptatea Domnului” câtă vreme trăim aşa, având „pecetea darului Duhului Sfânt”. Creştinul zilelor noastre este poate, prea mult preocupat de formă şi mai puţin de fond. Ori fondul nu se rezumă doar la câteva „tradiţii”...un creştin asumat ştie că pe 6 ianuarie nu îşi aduce aminte doar de ce sa întâmplat la râul Iordanului ci prin prezenţa sa la sărbătoare îşi înnoieşte viaţa, o reaşează pe temelia adevăratei credinţe şi o face să crească spre Înviere. Boboteaza este trăire, simţire, participare, înălţare spirituală şi la acestea îi invităm cu bucurie pe toţi credincioşii noştri.”, a precizat pentru Dorohoi News, pr. Stelian Ciurciun, Protopop al Protoeriei Dorohoi, referindu-se la această mare sărbătoare creştină.
Autor: DorohoiNews.ro