Dorohoi News Logo

Valentine's Day, o sărbătoare împrumutată de la „unchiul Sam”

valentines_day_0

Îndrăgostiţii îşi oferă astăzi cadouri, după o modă copiată de la americani, că există şi Dragobetele, o sărbătoare românească exact pe aceeaşi temă, o ştiu prea puţini.

Sfîntul Valentin, sărbătorit în data de 14 februarie, este patronul îndrăgostiţilor, în America, ziua lui fiind numită „Valentine's Day”. Cei care se consideră îndrăgostiţi îşi oferă astăzi flori şi mici cadouri cu valoare sentimentală. După revoluţie, am preluat-o şi noi, că aşa-i „cool”, adăugînd-o la altele de peste ocean - „Thanksgiving Day”, „Peace Day”, „Halloween”, sărbători de care neam de neamul nostru n-a auzit.

Aşa că 14 februarie a devenit prilej de bairam, băute tovărăşeşti, onomastică vrînd-nevrînd pentru cei care au prenumele Valentin sau de a face cadouri persoanei iubite. „Valentine's Day” îşi are originea într-o tradiţie care a început în Roma antică. Acest vechi festival reprezenta sărbătorirea fertilităţii şi era ţinut în onoarea a doi zei romani, Juno şi Pan. Unul dintre obiceiuri era cel al scrierii unor mesaje de dragoste de către tinerele necăsătorite. Aceste mesaje trebuiau introduse într-o urnă, iar tinerii, pe rînd, alegeau cîte unul. Conform obiceiului, trebuiau să curteze tînăra al căror mesaj l-au ales. Ziua Sfîntului Valentin se numea Ziua Nunţii Păsărilor cu mult timp în urmă. Se credea că păsările îşi aleg perechea şi încep să se reproducă în ziua de 14 februarie. Se crede că, dacă porumbeii sălbatici se întorc în această zi, acest lucru înseamnă începutul primăverii.

Puţini ştiu că Dragobetele, sărbătoare stabilită în calendarul ortodox pe 24 februarie, reprezintă de sute de ani o alternativă a Zilei îndrăgostiţilor sărbătorită în Occident. Din păcate însă, marea majoritate a populaţiei a uitat de ea. La români, tradiţia spune că de Dragobete, fetele şi băieţii pleacă în pădure pentru a culege ghiocei, dacă se întîmplă să se întîlnească, ei trebuie să fie împreună pentru că beneficiază de protecţia zeului Eros. O altă variantă a evenimentului o constituie sărutul tradiţional. Tinerii care se sărută în ziua de Dragobete vor fi mereu îndrăgostiţi. Dacă se întîmplă ca un băiat să calce o fată pe picior în ziua de 24 februarie, aceasta „ştie” că el are intenţii serioase şi că acest gest înseamnă o sugestie pentru o relaţie de durată.

Însă tradiţiile autohtone, la fel ca multe altele, nu mai prind la generaţia tînără, care preferă să sărbătorească Valentine's Day, c-aşa-i la modă. Dovadă sînt nimicurile apărute prin magazine şi tarabe, inimioare inscripţionate cu „Te iubesc!”, felicitări, jucării din pluş, ornamentele florale, etc.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web