Dorohoi News Logo

Dorohoi : Proiectul “Prietenii cărții ” la a doua ediție

Proiectul Prietenii cartii

După ce săptămâna trecută Biblioteca Colegiului Național “ Grigore Ghica” Dorohoi a reușit să strângă câțiva elevi dornici de a citi și de a împărți experiențele trăite prin lectură, sâmbătă, 19 februarie 2011, ora 9:30 se va desfășura a doua ediție “Prietenii cărții.” Tema principală va fi cititul și conceptul de lectură.

“Pentru ce citim? Prin mijlocirea cărții luăm contact cu gândirea și arta celor mai de seamă oameni ai culturii naționale și universale. Citim din nevoia de a ne cunoaște sensuri noi în lume și viață pe care ființa noastră nu a avut puterea să le descopere singură; uneori citim și pentru a ne regăsi în unii autori, ceea ce se manifestă ca un fel de rudenie spirituală. Ce înseamnă a citi? Înseamnă în primul rând a fi activ, a fi într-un fel, creator. Cititul este act de re-creație. O carte adevărată se valorifică prin puterea noastră de a o recrea, de a o interpreta pe cont propriu.

 

Operele marilor clasici au nevoie de reveniri pentru că înțelegerea lor cere o mai amplă desfășurare de energie mintală și sufletească, cere o mai mare putere de recepție și sforțare proprie până la limitele creației așa cum am spus. Dobândirea gustului pentru lectură se realizează în anii de școală. Pentru aceasta nu trebuie să așteptăm totul de la învățătorii și profesorii noștri, ei o pot face, de multe ori, noi avem datoria să o facem mereu”, declară doamna bibliotecară Hlușcu Mariana. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web