Prima zi a Festivalului de Teatru în Spații Neconvenționale - Doroga la Teatru! a punctat participarea a patru orașe, respectiv 5 trupe de teatru, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, IuluShow Iași, Bridge Theatre Sibiu și Teatru Independent din Timișoara.
Dezbaterea pe tema prevenirii violenței în rândul tinerilor prin metode de comedie, susținută de elevii Colegiului Național Grigore Ghica, a făcut introducerea pentru spectacolul Cutia de carton, o comedie spumoasă, spectacol creat în cadrul proiectului european SpiGeL, cu sprijinul financiar DAPHNE, program al Uniunii Europene.
Spectacolul „Regizorul” planificat în spațiul din fața Primăriei, s-a mutat pe strada pietonală Grigore Ghica și a luat dorohoienii pe nepregătite. Acest spectacol în aer liber a fost posibil cu sprijinul deputatului Andrei Dolineaschi.
Spectacolul „Paricidul” de Ion Sava, regizat de Lucian Pană și interpretat de Cristina Varga este un mic manifest împotriva „viciilor” teatrului, actorilor cabotini, regizorilor terorizanți și rigizi, spectacolelor ieftine, fără conținut sau mesaj și metodelor teatrale învechite, stilului declamativ, dar mai ales celor care nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă că teatrul, la fel ca și lumea, se schimbă și se luptă sa prindă forme noi și să lase în urmă șabloanele.
Festivalul de Teatru în Spații Neconvenționale „Doroga la Teatru” a continuat sâmbătă, 5 aprilie, cu prelegeri, ateliere de improvizație și creativitate culturală, de scriere de proiecte culturală și spectacolele „Năpasta” și „Magicianul invizibil”.
Ziua a doua a fost deschisă de prelegerea pe tema „Școala vieneză”, susținută de lect. univ. dr. Alba Simina Stanciu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Prelegerea a subliniat ideea că „abuzurile artistice din a doua jumătate a secolului XX sunt expuse ca evenimente revoluţionare, plasate la graniţa dintre performance, artă vizuală, extremism, violenţă, cruzime, melanj între sacrificiu şi sacrilegiu, fascinaţie pentru auto-mutilare corporală şi anti-artă.”
Atelierul de improvizație și creativitate teatrală susținut de asist. univ. Doriana Tăut, de la ULB se va desfășura pe parcursul celor trei zile și se adresează exclusiv liceenilor. Bazat pe jocuri de improvizație, tehnici de teatru sport, precum și pe dezvoltarea expresivității verbale și corporale, atelierul are ca scop stimularea creativității.
Spectacolul „Năpasta” de I.L.Caragiale, pus în scenă de studenți ai Universității de Arte „George Enescu” din Iași a pus în evidență faptul că lumea spirituală este prezentă în existența omului. Seara a fost încheiată cu „Magicianul Invizibil”, spectacol independent al Iulu Show din Iași. Spectacolul care se învârte în jurul magicianului îndemânatic a fost adresat în special copiilor. (Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro