Dorohoi News Logo

Dublu eveniment editorial organizat la Clubul Copiilor și Elevilor din Dorohoi - FOTO

Lansare de carte la Dorohoi_10

Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi a găzduit în seara zilei de vineri, 13 iunie 2014, o seară culturală, cu lansare de carte.

Manifestarea care s-a desfășurat începând cu ora 19:00 Clubul Copiilor Dorohoi, la ceas de seară, au avut parte și de prezența deosebită a tinerilor, copiilor și iubitorilor de literatură.

Dorohoiul a găzduit un eveniment cultural de o valoare aparte și cu profunde semnificații pentru toți iubitorii de literatură, pentru toți iubitorii de carte și anume lansarea a doua volume.

Primul este un volum de poezie, „Galeria de nostalgii”, având ca autor pe Mariana Adăscăliței. Acesta este un volum care se adresează mai mult rememorării anilor de copilărie, rememorării familiei dumneaei și în acest sens Mariana Adăscăliței notează: „AMINTIRILE. Există ceva foarte precis în amintiri. Îți poți aduce aminte de începutul școlii, să te vezi foarte limpede, ducându-te frumos îmbrăcată cu un buchet de flori sau de speranțe, spre porțile nevăzute ale unui caiet. Toată lumea are genul acesta de amintiri.”

În acest sens autoarea evocă imagini ale satului, imagini ale copilăriei, poezia are parfum și este suavă prin simplitate dar în același timp prin forța pe care o pune autoarea acestui volum în a face portrete, imagini pivot ale persoanelor dragi, ale locurilor natale. La toate acestea se adaugă și faptul că Mariana Adăscăliței descrie natura, descrie locurile din zona Cordărenilor, acolo unde s-a născut, aducând în atenție aici și faptul că este una dintre întemeietoarele Ansamblului de datini și obiceiuri „Cordăreanca”, o formație bine cunoscută, redutabilă în multe competiții artistice, concursuri, festivaluri. Remarcăm de asemenea faptul că autoarea are multe prezențe în revistele „Vorniceneanul”, „Luceafărul” și „Dor de Dor”. Recent aceasta a obținut premiul al II-lea la Concursul Național de Poezie, Proză, Critică literară, Epigramă, Pictură, și Fotografie Botoșani, iar în anul 2013 revista „Dor de Dor” i-a acordat „Premiul pentru originalitatea versului clasic românesc.”.

„Această lansare de carte a fost practic o întâlnire cu prietenii, o emoție constructivă, o dorință de a munci și de a lucra în continuare poezie, un imbold și o șansă de a cunoaște oamenii și de a afla părerile lor.”, a declarat pentru Dorohoi News, autorul Mariana Adăscăliței.

Cartea se bucură de o ilustrație aparte ce aparține cunoscutului artist plastic Valerian Țopa. De asemenea semnalez faptul că multe din poezii sunt cu dedicație, autoarea adresând adevărate mesaje personalizate prin versurile la care am făcut referire, copiilor, familiei, de la care a avut un sprijin deosebit. Strâns legat de tematica poeziei promovată de Mariana Adăscăliței, o carte extrem de singulară în peisajul publicistic dorohoian, este cel de-al doilea volum la care am făcut trimitere.

Cel de-al doilea volum este a lui Constantin Haisuc, „Oieritul din satul Vorniceni”, o carte prefațată de Angela Paveliuc-Olaru, cunoscut etnograf, profesor doctor, specialist cu o contribuție aparte a ceea ce înseamnă tezaurul folcloric zonal. În această prefață remarcă următoarele: „Studiul se citește ușor reușind să-ți capteze atenția până la sfârșit. Așa poți cunoaște în amănunt date esențiale referitoare la comuna Vorniceni… urmărindu-se creșterea oilor cronologic, folosind în acest scop o bibliografie bine aleasă…”.

Cartea conține câteva poezioare de o sensibilitate rară, cu fotografii executate cu multă acuratețe, cu o calitate tipografică desăvârșită. Cartea se constituie și într-un volum monografic, are și valoare de document, ea făcând multe popasuri la tot ce înseamnă această muncă istovitoare dar plină de satisfacții care este munca oieritului, invită la cunoașterea stânii, cheamă la a înțelege ce înseamnă anul pastoral și care sunt etapele acestuia, promovează costume specifice din partea locului, cheamă cititorul în a cunoaște și anumite rețete culinare specifice unei stâni, dar mai ales aduce în prim plan figuri de oameni care au îndrăgit până la maximul sacrificiu și care și-au dăruit viața pentru a face ca această muncă, această activitate să dăinuie.

„În cartea Marianei Adăscăliței și în cartea mea am dorit foarte mult să aducem aici în Dorohoi obiceiurile din comunele noastre și să demonstrăm celor tineri că pot să se inspire din orice pentru a scrie.”, a declarat pentru Dorohoi News, autorul Constantin Haisuc.

Pe ansamblu evenimentul a fost și ca o mișcare de rezistență în a chema locuitorii și din municipiul Dorohoi și din împrejurimi, din cele două comune, semnalând în acest sens și prezența primarilor comunelor Cordăreni și Vorniceni, a unor directori coordonatori, a unor oameni de cultură din municipiul Dorohoi și prezența reprezentantului revistei „Vatra Românească”, Paul Mircea Iordache și directoarei editurii GEEA, Elena Condrei.

„Se constituie întregul eveniment într-un început de mișcare de rezistență în apărarea tradițiilor, în conservarea a unor preocupări din partea locului dar ai ales cunoașterea a două comune care sunt extrem de atractive. Apreciez în final faptul că evenimentul găzduit de Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi grație generozității directului Marcel Dupu și a directoarei clubului, Irina Miron. Evenimentul se vrea continuat, se vrea o prelungire, citând aici trimiterea făcută de profesorul Marcel Dupu că totul s-a sintetizat într-o manifestare culturală de proporții pentru dorohoieni. Cu o asistență numeroasă, cu persoane care au manifestat cu adevărat apetit pentru lectură, consider că asemenea întâlniri, gen lansări de carte, se pot constitui în evenimente majore pentru viața culturală dorohoiană. Dorohoiul a fost astăzi „Dorohoiul din cer”, pentru a prelua un pasaj cunoscut de o parte din dorohoieni, aparținând scriitorului Valerian Țopa și pe ansamblu întâlnirea a avut farmec, a avut culoare, a fost captivantă și purtătoare de mesaj.”, a declarat pentru Dorohoi News, publicistul Corneliu Drescanu.

Autor: DorohoiNews.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web