Dorohoi News Logo

Sorin Dimitrie Pană născut la Dorohoi, câștigătorul concursului de poezie „Adrian Păunescu”

concurs+poezie

Concursul de poezie, care a fost inclus în programul Festivalului Internațional „Adrian Păunescu”, a adunat peste 300 de participanți din țară și din străinătate care și-au trimis poeziile organizatorilor. Juriul – unul de prestigiu, prezidat de academicianul Eugen Simion – a deliberat intens și a decis să împartă premiile între mai mulți concurenți. Distinsul profesor Eugen Simion a remarcat faptul că există o tendință de redescoperire a poeziei clasice, începând cu versificația și terminând cu tematica socială. Iar Adrian Păunescu începe să fie un model pentru mulți dintre cei care scriu acum poezie.

Membrii juriului – unul prestigios, prezidat de academicianul Eugen Simion – au avut de ales dintre 300 de concurenți care au trimis fiecare câte două poezii în plic, fără a-și menționa datele personale. „Este un concurs extrem de corect. Jurizarea s-a făcut „în orb”, nimeni nu a știut nimic despre autori și nici ei nu au știut nimic, dacă vor câștiga sau nu până acum. Din această cauză foarte puțini sunt acum în sală”, a menționat Adrian Păunescu, fiul poetului, care și-a asumat și rolul de moderator, pe lângă cel de solist folk.

Marele Premiu a ajuns la doi concurenți

Alternând versurile cu poezia, concursul și-a aflat, așadar, câștigătorii care au fost anunțați de câte un membru al juriului. S-au acordat opt mențiuni și câte două premii pentru locurile III, II și I. Marele Premiu a fost împărțit tot de doi concurenți – Rodion Drăgoi și Sorin Dimitrie Pană (născut la 26.10.1961 în Dorohoi).  Nici unul dintre câștigători nu s-a aflat însă în sală pentru a-și ridica personal distincțiile. De altfel, doar câțiva premianți au putut să ajungă la această festivitate.

Poezia clasică revine „surprinzător”

Academicianul Eugen Simion s-a aflat, sâmbătă, pe scena festivalului în calitate de președinte al juriului. Distinsului profesor i-a revenit misiunea să înmâneze Marele Premiu, dar nu înainte de a trage concluziile la care a ajuns după lecturarea poeziilor aflate în concurs. Academicianul Eugen Simion a subliniat numărul mare al participanților și faptul că mulți dintre aceștia se întorc la poezia clasică, atât ca versificație, cât și ca tematică socială. „O primă descoperire pe care am făcut-o este că poezia se întoarce la ceea ce numim seducțiile tradiționale – rimă, muzicalitate, retorică clasică versificată. În al doilea rând, tema patriotică revine într-un mod surprinzător. Poeții tineri de astăzi fac o poezie minimalistă care renunță la ceea ce ne spune nouă estetica că e tradiție. Acum este o revenire spectaculoasă la tradiție și mi se pare că Octavian Goga și Adrian Păunescu sunt modelele. Pentru noi, cei care încercăm să descifrăm literatura, este un semn pozitiv acesta, pentru că nu totul merită să se piardă”. Academicianul Eugen Simion le-a sugerat apoi organizatorilor că ar fi potrivit ca toate poeziile câștigătoare la această ediție să fie incluse într-un volum. Sursa: cvlpress.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web