Dorohoi News Logo

Tradiţii pentru spor şi sănătate la Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ioan_Botezatorul

La 29 august creştinătatea prăznuieşte cu evlavie şi tristeţe Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului care a dezvăluit lumii, pentru prima dată, că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu. Praznicul acesta este o zi de doliu şi de post aspru şi este ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc, care se încheie pe 31 august.

La acest praznic, credincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici fac pomenirea morţii martirice a Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar şi Sfântul care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. 

Tradiții pentru menţinerea sănătăţii
Potrivit tradiţiei, în ziua acestui praznic, cunoscut în popor şi sub numele de Sfântul Ioan Cap Tăiat, se ajunează. Tot prin tradiţie, praznicul aduce cu sine o seamă de interdicţii: În această zi, pentru menţinerea sănătăţii, este bine să nu se consume fructe rotunde -mere, pere, prune şi nici căpăţâni de usturoi, care au formă rotundă, asemănătoare capului.

În acelaşi timp, în ajunul sărbătorii şi în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe varză, de şapte ori, şi iar a înviat.

Dintr-un sentiment de pioşenie, nu se mănâncă fructe şi legume de culoare roşie, nu se bea vin roşu şi nici o băutură de culoare roşie, pentru că aceste alimente amintesc de sângele vărsat de Prooroc în timpul decapitării acestuia.

Unii ajunează, alţii consumă numai struguri

Unele persoane ajunează, altele mănâncă numai struguri, pentru a scăpa de boli moştenite din familie.

În ziua praznicului, alimentele nu se pun pe tipsie
În această zi se sfinţesc la biserică mere, pere, struguri şi castraveţi şi se împart oamenilor săraci, în amintirea rudelor decedate.

Tradiții pentru sporul familiei
De asemenea, pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile care au rude decedate în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică se respectă momentele de reculegere. De asemenea, în  memoria acestora se împart pachete cu struguri, pâine şi căni cu apă, ofrande sfinţite la biserică.

În gospodărie nu se folosesc obiectele ascuţite
În acelaşi timp, în această zi, în gospodării nu se foloseşte cuţitul nici la tăiatul pâinii. Produsele alimentare şi pâinea se rup cu mâna.

Se păstrează o datină străveche
La oraşe şi la sate, pentru menţinerea sănătăţii se păstrează o datină străveche : postitorii consumă în această zi doar turtă preparată din grâu sau din mălai. sursa: click.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web