„MÂNDRUȚA” – așa a fost alintată Andreea de către distinsa doamnă Maria Tănase Marin – producător al emisiunii Popasuri Folclorice TVR2, membră a juriului în cadrul Festivalului național de Folclor – “Dobroge, Mândră Grădină”, ediția a X-a, 2014.
De peste 6 ani, Andreea a înlocuit jocurile copilăriei cu muzica populară, având drept „dascăl” și „orchestră” doar calculatorul – adesea defect. A început prin a imitavoci dragi sufletului ei: Margareta Clipa, Adriana Ochișanu, Andreea Chisăliță. Muzica ritmată și satirică o atrăgea din ce în ce mai mult, îi plăcea, simțea că o caracterizează.
Ansamblul de dansuri „Stejărelul” din Dumeni, coordonat de dl. Alin Chiorescu a apropiat-o de visul ei – SCENA. Însă Andreea năzuia la mai mult... Dorea să cânte. Primul obstacol – reticența celor în măsură să o ajute, nu a determinat-o să renunțe. Exersa singură și visa la ziua când cineva îi va întinde o mână, remarcându-i talentul.
„Îmbujorată și hotărâtă să cucerească suflete – așa mi-o amintesc pe Andreuța. I-am oferit șansă după șansă în cadrul evenimentelor Asociației IHTIS, știind că prima treaptă este esențială în orice început. Cine i-ar fi putut înțelege mai bine decât mine dorința de a-și împlini un vis? Acesta este rostul evenimentelor socio-culturale prin care IHTIS deschide, netezește și veghează calea tuturor tinerilor, indiferent de vârstă sau condiție socială avută, care se acceptă reciproc și dovedesc talent, seriozitate, curajși capacitate de muncă, împinsă până la sacrificiu. Andreea a meritat o șansă și o are, de mare ajutor fiindu-i Domnul Costel Schipor din Suceava care s-a oferit să-i creeze la orgă câteva negative cu melodii proprii. Însă, cum bine este știut, orga nu este acceptată în folclor, de aceea, ea depinde acum în mare măsură de deschiderea pe care o va găsi la cei în măsură a o ajuta cu orchestrația necesară pentru a-și crea propriul ei repertoriu”.– Mihaela Mihăescu, Director Executiv - Asociația IHTIS.
Și, încă o părere... „Am ascultat-o pe Andreea la Festivalul „TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI" - edițiaa II-a, la Botoșani și am revăzut-o și la cea de-a III-a ediție. În cele două cazuri, am ascultat-o live. E o încântare, o bucurie să-i asculți vocea puternică – dar melodioasă, să o vezi mișcându-se pe ritmul muzicii în timp ce îi admiri ținuta: costumul impecabil, atitudinea și prezența scenică - extraordinare! Ascultând-o la DMG 2014, am văzut evoluția fantastică a Andreei. O văddeja o adevărată artistă! Felicitari, Andreea! Felicitări Asociației IHTIS care a descoperit-o și a ajutat-o să arate tuturor talentul cu care este înzestrată!“- Înv. Maria Aramă - Asociația Învățătorilor Botoșani.
Premiul al II-lea obținut recent la Festivalul național de Folclor – „Dobroge, Mândră Grădină”, ediția a X-a, 2014, i-a deschis Andreei Airinei noi orizonturi, prin intermediul specialiștilor ce au ascultat-o și sprijinut-o să evolueze nu doar în concurs ci, și în fața publicului la scenă deschisă, invitația de a fi prezentă în emisiuni de Folclor precum „Popasuri Folclorice” / TVR2 și „Petrecere Românească” / TVH 2.0 încununând evoluția sa.
„Andreea, copii ca tine au un loc aparte în sufletul meu; te voi ajuta cu tot ce pot ca tu să ajungi acolo sus, pe scenă, sub lumina valorii interpretative. Mulțumesc celei ce te-a scos la rampa artistică“ – afirmă: Producător TV – Florin Racoci.
„Urmează-ți fericirea și universul îți va deschide uși acolo unde erau doar ziduri!"– acesta este crezul Andreei, hotărâtă ca începând din acest an să își desăvârșească abilitățile vocale în cadrul Clubului Copiilor Dorohoi, instituție aflată în aceste zile la ceas aniversar.
Asociația IHTIS urează un sincer LA MULȚI ANI Clubului Copiilor Dorohoi, primul nostru Partener, prețuirea față de dna dir. IRINA MIRON, dl MARCEL DUPU și dl MIHAI-PAUL CIPRIAN fiind maximă. (Mihaela Mihăescu)