Aula Colegiului Național „Grigore Ghica Vv.”, a găzduit sâmbătă, 4 octombrie 2014, în a doua zi de evenimente organizate în cinstea sărbătoririi a 607 ani, de la prima atestare documentară a Municipiului Dorohoi, Simpozionul „Dorohoi – străveche vatră de cultură și civilizație”, susținut de prof. univ. dr. Iacobescu Mihai, prof. univ. dr. Vitcu Dumitru și prof. dr. Adăscăliței Vasile.
La intrarea în amfiteatrul Colegiului Național „Grigore Ghica Vv.”, invitaţii, au fost întâmpinaţi de un stand de prezentare a cărţilor, care au ca autori dorohoieni, fiind organizat de Librăria UNIVERS a SC Unirii – Dorohoi.
Manifestarea a început cu intonarea imnului, după care, moderatorul, prof. dr. Adăscăliței Vasile, a dat cuvântul primarului, ing. Dorin Alexandrescu, care le-a vorbit celor prezenţi despre trecutul, prezentul şi viitorul urbei noastre.
Au urmat apoi prof. univ. dr. Iacobescu Mihai şi prof. univ. dr. Vitcu Dumitru care au prezentat cu nostalgie, amintiri personale şi date istorice, evidenţiind valori care au stat la „temelia” oraşului Dorohoi, din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Pe întreg parcursul desfăşurării simpozionului, invitaţii au interacţionat cu cei din sală, răspunzând diferitelor întrebări.
Partea a doua a activităţii, lansarea de carte nouă dorohoiana, a debutat cu o scurtă prezentare a cărţii „Ape dezlănțuite la Dorohoi”, care are ca autori pe prof. Coțofrei Vasile și prof. Rotariu Oana Maria, prezentare susţinută de prof. Corneliu Drescanu.
Cartea prof. Holic Haralambie, „Peste culmi”, a fost prezentată de Sergiu Neculai Balanovici, director la Muzeul Județean Botoșani, iar pe final, prof. Mandache Ilarion şi-a prezentat Volumul 2 al cărţii „Dicționarul personalităților dorohoiene”, care are ca şi coautor, pe soţia acestuia, prof. Mandache Dorina.
Finalul, emoţionat prin mesajul transmis, a aparţinut invitaţilor din Ucraina, care au relatat despre soarta fraţilor de peste Prut după ce Europa pare tot mai decisă să îşi deschidă porţile spre ei.
Autor: DorohoiNews.ro