Începutul lunii iulie a venit cu o excursie binemeritată pentru elevii din Ibănești. Însoțiți de părintele Mihai Ștefan Bogdan, parohul Bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, Ibănești, dna Director Prof. Mariana Magopeț și primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț, cei 45 de copii au avut prilejul de a se bucura de câteva zile petrecute în locuri cu peisaje de poveste din zona Maramureș, extrem de valoroase din punct de vedere spiritual, cultural și istoric.
Traseul turistic a cuprins vizitarea unor mănăstiri, precum Mănăstirea Putna, Mănăstirea Bârsana, Mănăstirea Săpânța-Peri, cea mai înaltă biserică de lemn, cu o înălțime maximă de 75 m. Aici, elevii au aflat că turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina.
Au urmat „Drumul Comorilor”, așa cum este numit drumul alpin „Transrarău”. Cu imensă bucurie, cei mici au descoperit o parte din comorile munților Rarău și Giumalău.
Piscurile munților Maramureș și pădurile lor, văile primejdioase și șerpuitul șoselei au fost admirate cu entuziasm și emoție, pentru prima dată, dintr-un telescaun.
„Cascada cailor”, una dintre cele mai frumoase cascade din România a constituit un punct de interes maxim pentru elevi, unde s-au bucurat de aer curat, liniște și armonie.
„Cimitirul vesel” din Săpânța a fost un alt obiectiv turistic care i-a încântat pe turiștii ibăneșteni. Monumentele funerare multicolore, pictate cu așa-numitul „albastru de Săpânța” și poeziile satirice de pe ele i-au făcut să rămână plăcuți surprinși de atitudinea „veselă” a localnicilor în fața morții.
„Memorialul Victimelor Comunsimului și al Rezistenței” din Sighetu Marmației s-a constituit într-o adevărată lecție de istorie pentru cei mici. Turul edificiului, urmărit de vocea Anei Blandiana i-a ajutat pe elevi să se transpună în atmosfera dureroasă a victimelor închisorii și să descopere date istorice importante.
Inițiatorul acestei călătorii cu scop instructiv-educativ, părintele Mihai Ștefan Bogdan a precizat că „Această acțiune educativă și spirituală constituie o adevărată lecție pentru elevii din Ibănești. Au aflat lucruri noi, au întâlnit oameni minunați și au descoperit locuri binecuvântate de Dumnezeu. Continuăm seria acțiunilor de acest gen pentru că îi ajută pe tinerii credincioși să se descopere pe sine și pe Dumnezeu.”
Primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț felicită inițiativa părintelui paroh și îl asigură de sprijin în acțiunile pe care le organizează: ,,Îl felicit pe părintele Mihai Ștefan Bogdan pentru inițiativa care a prilejuit organizarea acestei călătorii binecuvântate de Dumnezeu cu locuri mărețe. Orice călătorie este o cunoaștere, iar omul trebuie mereu să fie însetat de cunoaștere. Maramureșul ni s-a deschis ca o carte, pe care am răsfoit-o împreună cu mare interes și dorință arzătoare de cunoaștere. Am extras valorile spirituale, culturale și istorice ale unui ținut mirific. Vă asigur de tot sprijinul meu și în acțiunile viitoare. Împreună îi putem ajuta pe elevi să urmeze drumul către bogatul univers al cunoașterii.”
Deplasarea elevilor a fost sponsorizată de Primăria comunei Ibănești, iar masa și cazarea a fost asigurată de preotul paroh Mihai Ștefan Bogdan.