Dorohoi News Logo

Muzeul vieții cotidiene în comunism a început două proiecte cu finanțare nerambursabilă la Botoșani și București - FOTO

afis colectare (2)

Pe 15 iulie a.c., la Botoșani și București, au început două proiecte importante ale Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC), unul care urmărește urgentarea colectării de obiecte muzeale, activitate finanțată din fonduri nerambursabile de la Primăria Botoșani și altul prin care vor fi proiectate câteva expoziții tematice permanente, cu baze de date istorice aferente, lucrări finanțate din fonduri nerambursabile de la Consiliul județean Botoșani.

Primul proiect a început cu deschiderea unei campanii de colectare de obiecte muzeale în Botoșani, la care vor participa elevi voluntari de la licee importante din Botoșani (coordonator, Răzvan Pascal Constantin). Botoșănenii vor fi invitați, în perioada 15.07-15.09 a.c., să doneze obiecte pe care le-au folosit în perioada comunistă, în felul acesta, participând ca fondatori ai MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.
 
A doilea segment al acestui proiect, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani (coordonator, profesor Mihaela Filip, inspector istorie), va începe pe 15.09.2015, când elevii din câteva școli și licee importante vor colecta asemenea obiecte muzeale, urmând ca pe 15.11. a.c., să inaugureze expoziții pe tema vieții în comunism la Muzeul de Istorie din Botoșani. Elevii vor fi asistați pentru realizarea acestor expoziții de istorici, muzeografi și arhitecți scenografi, din România și din străinătate, colaboratori aiMuViCC (coordonator, dr. arh. Razvan Lacraru, Universitatea de Arhitectură și Urbanism București).

La începutul lunii octombrie 2015, elevii și profesorii din aceste licee din Botoșani vor participa la o conferință pe tema cunoașterea comunismului din România în viziunea nouă a MuViCC (coordonator prof. Dănuț Huțu, directorul Direcției de cultură, Botoșani).

Al doilea proiect a început cu deschiderea campaniei de culegere de date istorice, activitate la care  vor participa câteva colective de studenți și doctoranzi ai Facultății de Istorie din București (coordonator, lect. dr. Matei Gheboianu, Facultatea de istorie, București). Vor fi alcătuite dosare de informare pentru următoarele expoziții tematice:

1.Reprezentarea (în secțiune) a unui apartament cu două camere 42 metri pătrați;
2.Controlul populației de către Securitate;
3.Copilăria, tinerețea și anii de maturitate ai unui fruntaș în muncă în comunism;
4.La miting; manifestații publice în timpul comunismului;
5.Secvențe din copilăria părinților noștri;
6.Satul românesc la CAP;

Dosarele vor conține date importante privind cunoașterea din punct de vedere istoric a acestor realități din perioada comunistă. Ele vor constitui capitole importante ale MuViCC virtual,  muzeu care va putea fi vizitat prin intermediul site-ului muvicc.ro, proiect dezvoltat în parteneriat cu Facultatea de Istorie din București.

Al doilea segment al acestui proiect va începe la începutul lunii septembrie, când arhitecți scenografi,asistați de muzeografi de prestigiu, vor proiecta expozițiile tematice anunțate mai sus, expoziții de bază ale MuViCC. Acest colectiv de specialiști, format din arhitecți, muzeografi și istorici, vor dezbate la Botoșani, la începutul lunii octombrie, în cadrul unei conferințe, punerea în practică a viziunii MuViCC de cunoaștere a comunismului (coordonator, lect. dr. arh., Universitatea de Arhitectura si Urbanism Bucuresti). Invitat de onoare va fi profesorul AgostinoBossi (Universitatea de Arhitectură Neapole), unul dintre cei mai cunoscuți designeri de muzee din lume.

Fondatorii acestei viziuni doresc construirea unui muzeu adaptat mijloacelor de cunoaștere actuale, în care muzeul, respectiv MuViCC, să fie accesibil unui public cât mai larg, cu o expunere a obiectelor muzeale cât mai atractivă, capabil să ofere informații structurate pe nivele diferite, de mare acuratețe științifică, de la cele care oferă o cunoaștere simplă și rapidă, până la cele care permit o cunoaștere exhaustivă. Proiectanților expozițiilor li se va cere utilizarea celor mai moderne mijloace de expunere a obiectelor muzeale și ale informațiilor de specialitate îi structura MuViCC.

Prin cele două proiecte cu o structură complexă, MuViCC, primul muzeu al comunismului, va putea fi inaugurat, într-o primă fază, în anul 2016, în sediul Hala industrială a fostului CET Botoșani. Primăria Municipiului Botoșani a promis că în 2015 va realiza un studiu de fezabilitate a acestui sediu și-l va pregăti pentru o deschidere a MuViCC într-o prima etapă, în 2016. De asemenea, muzeul virtual MuViCC va fi transformat într-un muzeu itinerant, el putând fi expus în mari instituții publice din România–mall-uri, cinematografe, muzee ș.a.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web