Dorohoi News Logo

Festivalul „Dobroge, Mândră Grădină” – o poartă deschisă slujitorilor folclorului românesc - FOTO

Festivalul Dobroge Mandra Gradina

Inca o editie a Festivalului folcloric pentru copii si tineret „Dobroge, Mandra Gradina” s-a sfarsit… organizatorul - ACCSALPA Constanta - avand deja schitat planul pentru 2016. Astfel se construiesc cele 6 zile de concurs si spectacol, din timp, analizand ce a fost si imbunatatind tot ce se poate, de la an la an.

Ce inseamna Sectiunea „Dizabilitati” intr-un festival de talie internationala? Raspunsul il da de fiecare data ”sufletul festivalului”, Dl. OVIDIU ROSCA: “Prin secțiunea dedicată participantilor cu dizabilități dorim să facem cât mai mult pentru acești tineri, fără a face diferența între ei și cei fără dizabilități, considerându-i egali în tot ceea ce facem împreună”.

Încă din 2009, cand din curiozitate am ajuns in mijlocul evenimentului, mi-am asumat din proprie initiativa responsabilitatea promovării acestei secțiuni de festiival, considerand ca orice ”mana intinsa” tinerilor defavorizati, trebuie apreciata, sprijinita si mediatizata. Cateva randuri insotite de imagini promovate atunci pe blogul asociatiei au fost suficiente pentru ca prezenta IHTIS la DMG sa devina oficiala, incepand de anul urmator.

La fel, voi promova si de aceasta data ceea ce a insemnat sectiunea ”Dizabilitati 2015”, prin cateva impresii solicitate prezentatorului Grupei a III-a, din care au facut parte și tinerii solisti vocali si instrumentisti sustinuti de Asociatia IHTIS in acest an:

”… Din punct de vedere artistic as acorda grupului IHTIS media 9,50, iar dpdv al tinutei scenice nota 9,75, adresand felicitari tuturor. Insa, o foarte mare atentie trebuie acordata pe viitor la capitolul implicare, unde absolut TOTI participantii, cu sau fara dizabilitati, TREBUIE sa cunoasca si sa se supuna aceluiasi Regulament - perioada, cheltuieli, transport si program - stabilite de organizatori inainte de inceperea festivalului sau al oricarui alt eveniment cultural… De imaginea perceputa din afara grupului, depind deciziile celor dispusi sa va sustina…” – FLORIN RACOCI.

Personal, iau cuvintele dlui Florin Racoci ca pe niste sfaturi demne de urmat, fiecare participant la DMG trebuind sa constientizeze ca are la dispozitie doar 6 zile pe an pentru a se promova pe sine, pentru a fi perceput ca slujitor al folclorului romanesc si, de ce nu, pentru a deschide noi porti pentru ascensiunea personala intre solistii vocali si instrumentistii acestei tari.

Toti participanții editiei 2015 a Festivalului „DOBROGE, MANDRA GRADINA” sprijiniti de Asociatia IHTIS in cadrul Proiectului cultural TALENT IN BUNDITA NOUA co-finantat de AFCN, s-au întors acasa cu premii constand in medalii si Diplome:

Sectiunea ”fara dizabilitati” – PREMIUL al II-lea – TUDOR MARIAN GIBU  (Dorohoi), solist instrumentist.
Sectiunea ”cu dizabilitati” – PREMIUL I – MARILENA GEORGIANA MIHAI (Vorniceni) si ALINA ASAVOAIE (Suceava), solisti vocali.

Sectiunea ”cu dizabilitati” – PREMIUL I – EUSEBIU CRISTIAN TOMA (Botosani), solist instrumentist.
”Sanse egale” – o sintagma pe care straduindu-ne sa o punem in practica realizam ca ne place cum suna – societatea isi deschide portile, dar asumarea responsabilitatilor in conditii egale cu ceilalti, conform unui Regulament existent de 11 ani, a fost de aceasta data o lectie deloc studiata si insusita de catre grupul vulnerabil. Invatam din greseli, ne reorganizam ca si grup si privim increzatori spre o noua editie DMG, raspunzand exigentelor organizatorice ale unui festival international.

Multumiri d-lui OVIDIU ROSCA si JURIULUI pentru sansa acordata tinerilor solisti vocali si instrumentisti cu dizabilitati, precum si d-lui FLORIN RACOCI pentru prezentarile facute si aplauzele primite seara de seara de la publicul spectator. Mihaela Mihaescu

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web