În acest sfârșit de săptămână, orașul Botoșani a fost gazda unui eveniment special: „Tânărul Botoșănean”. Întâlnirea a avut ca temă „Tinerii de altădată – modele pentru tinerii de azi: Părintele Paisie Olaru și Părintele Cleopa Ilie”. La eveniment a participat și Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Evenimentul a debutat vineri, 25 septembrie a.c., când peste 450 de tineri din zona Moldovei și Bucovinei și-au dat întâlnire la Botoșani. Întâlnirea a venit în continuarea Taberei de la Nemțișor și a celorlalte evenimente de socializare mari organizate de asociații de tineret din zonă. Tinerii au participat pe parcursul a trei zile la activităţi religioase, culturale, de comunicare, de cunoaştere și de recreere cu scopul de a dobândi noi prieteni, noi abilităţi şi puţin timp pe care să-l înveşnicească.
Sâmbătă, 26 septembrie a.c., în mijlocul tinerilor participanți la întâlnirea „Tânărul Botoșănean” s-a aflat și IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din Botoşani, prilej cu care a adresat şi cuvânt de învăţătură tinerilor prezenți: „Acești doi părinți - duhovnicii Paisie Olaru şi Cleopa Ilie - pe care voi veți încerca în aceste zile să-i cunoașteți, cred că pot să ne mărturisească secretul tinereții lor, chiar dacă erau bătrâni. Acești părinți îmbunătățiți au avut trei lucruri în viață pe care le-au urmat și care au alimentat tinerețea bătrâneții lor. În primul rând, mă refer la legătura lor cu Dumnezeu, la care au ținut enorm de mult.
Al doilea lucru este rădăcina lor cu pământul neamului românesc, despre care vorbeau în cuvinte alese, entuziaste. În cel de-al treilea rând, pentru că erau foarte mulți creștini din lume care veneau la chilia lor să fie învățați, cei doi părinți le vorbeau despre valorile familiei - despre tată, despre mamă, despre copii și educația lor. Vă îndemn din tot sufletul să vă apropiați de chipurile părinților Paisie Olaru şi Cleopa Ilie - ale căror chipuri observ că le aveți pe ecusoanele voastre, căci au multe a vă grăi”.
„Este prima ediție a Tânărului Botoșănean. Sperăm ca, dacă nu în fiecare an, măcar o dată la doi ani sau la trei, cel mult, să repetăm acest eveniment. Dorim ca prin această întâlnire a tinerilor din Botoșani, în special, participanții să se regăsească unii cu alții, să știe că nu sunt singuri” a declarat Pr. Mihai Marian Macuc, președintele Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) – Filiala Botoșani.
„Rămân relațiile, rămân oamenii pe care îi cunoști aici, te întâlnești cu ei, îți transmit foarte mult din stările lor și eu cred că doar așa, unii pe alții, ne putem ajuta să devenim altfel” a menționat una dintre tinerele participante la eveniment.
Inspirat de nevoia de modele resimțită în viața tinerilor, „Tânărul Botoșănean” a fost organizat de ATOR – filiala Botoșani, în colaborare cu Protopopiatul Botoșani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. ATOR Botoșani și-a propus prin acest proiect raportarea tânărului din generația contemporană, atât de bulversată spiritual, la modelul tinerilor de altădată.