Cu ocazia Sărbătorii Hanuca - denumită în ivrit şi "Hag ha-orim" (Sărbătoarea Luminii), care este o sărbătoare a luminii şi este sărbătorită timp de opt zile în luna decembrie, Moshe Blănaru - profesor, originar din Dorohoi, actualmente domiciliat în Israel, inițiatorul Festivalului "Mărţişor Dorohoian", ne-a trimis pe adresa redacţiei câteva rânduri explicative însoţite de o poezie.
În fiecare seară de Hanuca, se aprinde o lumânare având ca scop să reamintească minunea în public. Lumânările se pun într-un sfeşnic - sau lampă - specială, numită hanuchia. Acest sfeşnic sau lampă se aprinde odată cu lăsarea nopţii şi se aşează undeva la vedere - la geam sau în pragul uşii. De Sabat, lumânările de Hanuca se aprind cu circa jumătate de oră înaintea lumânărilor de Sabat, deci puţin înaintea asfinţitului. Luminile trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi pot să continue să ardă toată noaptea, undeva într-un loc vizibil.
Ordinea în care trebuie aprinse lumânările de Hanuka - una crescătoare sau descrescătoare - diferă. În general este acceptată tradiţia după care în prima seară se aprinde o singură lumânare, în a doua două lumânări, etc de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară întreagă hanuchia este aprinsă. Lumânările sunt aprinse cu ajutorul unei lumânări speciale - samas - lumânare ajutătoare, care în hanuchia este aşezată ori mai înalt, ori la o parte, în orice caz diferit şi distinct de celelalte. Ceremonia se desfăşoară în special acasă, în familie, dar de foarte multe ori şi în sinagogi iar copiii primesc de obicei bani de hanuka (hanuka geld).
În liturghie sărbătoarea este marcată în special prin recitarea rugăciunii "Al ha-nissim" la Amida şi la binecuvântările de după mese. Această rugăciune "Pentru minuni" este o rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasă a poporului din vremea lui Matatia Hasmoneul. Textul acestei rugăciuni este "Îţi mulţumim, Doamne, pentru minunile Tale, pentru eliberarea noastră, pentru bătăliile pe care le-ai dat pentru noi şi pentru strămoşii noştri în zilele de odinioară şi în zilele noastre." Această rugăciune este spusă şi de Purim şi, cu unele modificări câteodată şi în Ziua Independenţei.
Hanuca e sărbătoarea
Mult iubită de popor,
Ea aduce bucurie,
În inimile tuturor !
Ea este opt zile în care
Seara de seară pomenim,
Aprindem câte-o lumânare,
De MACABIM ne amintim !
Hanuca mai e numită,
Sărbătoarea luminilor,
Minunea este povestită,
Cunoscută tuturor!
Ea ne spune că ulciorul,
Cu uleiul cuvântat,
O zi şi-o noapte a trebuit să ardă,
Dar el opt zile-a luminat.
În acesta sărbătoare,
Copiii, cei mai bucuroşi,
Primesc cadouri fiecare,
Şi mănâncă mulţi gogoşi.
Dar ce este minunat,
Şi cu toţi ne bucurăm,
Sunt cântecele de neuitat,
Ce an de an le fredonam!
Binecuvântat fi doamne,
Ţie noi îţi mulţumim,
C-am ajuns aceste zile
Hanuca sărbătorim!
Urare de la MOSHE BLANARU