Intrarea in noul an este unul dintre momentele in care fiecare dintre noi are sperante din ce in ce mai mari cu privire la un viitor mult mai bun. De-a lungul timpului s-au pastrat o serie de obiceiuri si traditii destul de complexe cu privire la ce anume ar trebui sa facem pentru ca anul ce vine sa fie plin de noroc, sanatate si belsug.
Mai mult decat atat, datina romaneasca subliniaza faptul ca pe data de 31 decembrie au loc o serie de evenimente care pot prevesti cam cum va fi anul nou. Unul dintre cele mai clare exemple este felul in care vremea se considera ca ar prezice cum va fi anul ce vine.
Astfel, daca afara este senin pe 31 decembrie atunci anul nou va fi secetos, daca este innorat, anul nou va fi ploios iar daca luna este plina atunci anul ce vine va fi bogat din punct de vedere al recoltelor.
In afara de aceste lucruri, datina prezinta o serie de lucruri care ar trebui sa se intample de Revelion pentru a avea noroc, sanatate si belsug in noul an.
Asadar, este important ca pe masa de Revelion sa existe carne de porc, animal care este considerat de neoprit atunci cand isi pune ceva in cap, carne de peste pentru ca este vio si simbolizeaza un an nou plin de pofta de viata si de sanatate insa este indicat sa evitam carnea de pui, pentru ca acest animal scurma inapoi, simbolizand o stagnare si o prezenta perpetua a problemelor anului care trece.
De Revelion nimeni din casa nu trebuie sa planga iar placintele si dulciurile trebuie umplute de ravase chiar de catre capetenia caminului, pentru foarte mult belsug. Nu evitati sa primiti cu sorcova pentru ca se spune ca acest obicei este menit sa “bata” relele aciuate de oameni in anul trecut ca sa intre curati in Anul Nou.
Totodata si vremea de pe 1 ianuarie da cateva indicii despre anul ce va sa vie. Asadar daca este vreme buna, va fi anul bun; daca ninge, va fi belsug; daca este senin si ger, oamenii vor fi sanatosi, daca pomii au chiciura, vor fi poame multe. Sursa: lyla.ro