Anul acesta, Postul Paștelui a început la 14 martie și va dura până la 30 aprilie. În zilele noastre, postul reprezintă o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii care sărbătoresc Învierea Domnului. Ortodocșii vor sărbători Sfintele Paști la data de 1 mai.
În primele secole se obişnuia să se postească doar în Vinerea Patimilor, sau doar două zile înainte de Paşti sau o săptămâna, conform calendarulortodox.ro.
La sfârşitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost împărţit în două: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Păresimilor care ţinea până în Duminică Floriilor şi Postul Paştilor (Postul pascal) care ţinea o săptămâna, începând cu Duminică Floriilor şi încheindu-se cu Duminică Învierii Domnului.
În urmă Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit s stabilit ca durata postului să fie de şapte săptămâni, durată care a rămas valabilă până în zilele noastre.
Ce trebuie să facă creştinii în timpul postului
În Postul Mare creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalţe sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune.
Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.
În calendarul bizantin Postul Mare începe în lunea de după Duminică izgonirii lui Adam din rai, iar cel latin cu Miercurea Cenuşii. Sursa: realitatea.net