Dorohoi News Logo

„Cărbune de fum” de Luminița Amarie – universul liric sub semnul Ibăneștiului - Galerie FOTO

Lansare carte Luminita Amariei_01

Duminică, 3 aprilie 2016, Centrul de Documentare și Informare „Octav Vitcu” al Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din Ibănești a fost gazda unui eveniment literar deosebit organizat de Primăria comunei Ibănești.

Evenimentul a adus în fața celor prezenți, cel mai nou volum de versuri semnat de tânăra ibăneșteancă Luminița Amarie.

Preț de câteva ore, zeci de ibăneșteni, rude, prieteni, membri ai administrației locale, consilieri locali, elevi și cadre didactice s-au unit în gânduri și simțiri pentru a descoperi universul liric conturat în cel de-al patrulea volum de poezie intitulat „Cărbune de fum”.

Întâlnirea în cuvânt a debutat melodios și solemn cu ascultarea Imnului Național, după care dna Director prof. Mariana Magopeț a deschis seria alocuțiunilor dedicate creațiilor lirice care se înalță și strălucesc pe Măgura Ibăneștiului.

Primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț a catalogat întâlnirea ca fiind „un eveniment de o mare rezonanță și de mare importanță pentru comunitatea ibăneșteană, cu conotații care exprimă calitatea literară și socială desăvârșită.

În viață, un lucru este cert sau se-ntâmplă dacă vreți cu certitudine. Totul trece. Schimbarea este permanentă, deci mereu lucrurile se schimbă de la o zi la alta și ne modifică și ne modelează viața Important este ca acest lucru să se-ntâmple înspre frumos. Ceea ce se-ntâmplă astăzi și ceea ce contează cu adevărat este clipa de față. Clipa de față este cea care ne dă nouă veșnicie și această clipă ne dă veșnicie datorită Luminiței Amarie. Ca să facem ceva trebuie să avem în primul și în primul rând voință și să luptăm.

Luminița Amarie este cea care astăzi trebuie să primească pentru că ea a luptat, este cea care ne-a oferit și este cea care, prin ceea ce a scris a ajuns la sublim. Este vorba despre frumusețe sufletească, despre niște trăiri extraordinar de frumoase care trebuie în permanență transmise.

Astăzi este rândul ei să primească din partea noastră și prin faptul că suntem întreaga comunitate ibăneșteană aici, asta arată recunoștință, asta arată că o felicităm. Faptul că ne oferă aceste clipe minunate se datorează ei și de aceea îi mulțumim împreună cu dumneavoastră. Vreau să vă spun că lucrurile în viață, în general, sunt obișnuite, dar trebuie și momente și clipe care să dea frumusețe la intensitate maximă, pentru că acestea contează cu adevărat. Luminița Amarie este o clipă frumoasă, unică care dă frumusețe unei vieți obișnuite. Felicitări!

Cu emoție în glas, protagonista evenimentului, Lumința Amarie a adresat mulțumiri sincere tuturor celor care au făcut posibilă întâlnirea cu ibăneșenii iubitori de poezie: „În primul rând mulțumesc domnului Primar și tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire. Am venit să prezint ultimul meu volum de poezie apărut în 2015, la editura Brumar. Mă bucur foarte mult că a venit dna profesoară Șuhan care m-a învățat să fac diferența între subiect și predicat. Mă bucur mult că sunt aici. Cu cuvintele nu mă pricep să le spun în public, mai degrabă le aștern pe hârtie...dar referitor la ce scriu și despre ce scriu...scriu despre dragoste de țară, de pământ, de părinți, de oameni, un pic și despre cei care s-au dus prea devreme dintre noi pentru că așa a vrut Dumnezeu ca ei să plece. Ori de câte ori vin acasă, aici mă încarc și mi-aș dori tare mult să mă-ntorc și să rămân acasă. Sunt 15 ani de când nu am mai fost aici, în școală. E tare frumos! Mulțumesc foarte mult domnului Primar pentru acest privilegiu și tuturor celor care au venit, că sunteți aici!”

Luminița s-a bucurat de prezența și susținerea cadrelor didactice pe care le-a avut în școala gimnazială la Ibănești, respectiv dna profesoară de limba și literatura română, Șuhan Ileana și dna Moruz Ana, profesoară de istorie și geografie.

Dna prof. Șuhan Ileana a evocat în cuvântul său momente și trăiri din copilăria autoarei: „Mă bucur nespus de mult că am ajuns și am posibilitatea să particip la o lansare de carte a unei foste eleve. Mi-o amintesc pe Luminița mică, în clasa a V-a, o fetiță dintr-o familie modestă, care n-a avut niște posibiliăți materiale deosebite, dar prin amibița și prin talentul cu care a înzestrat-o Dumnezeu a reușit să ajungă acolo unde și-a propus. Încă din clasele gimnaziale Luminița lucra foarte mult la limba română, făcea niște compuneri foarte frumoase, avea note mari. Aceasta a fost materia pe care a îndrăgit-o. Un copil cuminte despre care nu cred că cineva ar avea să spună ceva negativ. O să citesc cu bucurie cărțile ei, mă bucur că face comuna să propulseze, să ajungă peste hotare. Am simpatizat-o dintotdeauna pentru că era un copil tare cuminte și la locul ei, cu bun simț și cu respect față de cadrele didactice. O felicit că a ajuns poetă, să dea Dumnezeu să scrie cât mai multe volume și să ne facă în continuare mândri.”

La rândul său, dna prof. Moruz Ana și-a amintit cu drag despre eleva Luminița Amarie: „O cunosc la fel de bine ca și dl diriginte Moruz Constantin, pentru că am predat la clasa ei istorie și geografie. Luminița era o fată cuminte, liniștită și care avea un scris frumos...dar să știți că n-am bănuit că Luminița va deveni poetă. Mă bucur foarte mult pentru reușita ei! O felicit pe Luminița, am citit poeziile ei și îi doresc să-și continue această carieră pentru că e ceva frumos și de suflet. Mulțumesc pentru invitație!”

Cu drag și admirație, a vorbit despre Luminița și creațiile ei, dna Culiceanu Georgeta, profesoară de limba și literatura română: „Dragi copii, domnule Primar și domnișoară Luminița Amarie, poetă de Ibănești. Vreau să vă spun că dna învățătoare Alboiu Lucia, chiar dacă nu a reușit să ajungă aici, mi-a spus să amintesc de Luminița într-un mod inedit și să transmit așa: „Eu am văzut în Luminița un miracol și s-a întâmplat brusc. Dacă la un moment dat părea un copil obișnuit, acum Luminița a avut zvâcnet!” Acestea sunt cuvintele doamnei tale învățătoare și le spun și eu elevilor mei, pentru că acest zvâcnet nu este, dragii mei, doar zvâcnetul unui copil de pe Iubăneasa, de aici, de unde pârâul zvâcnește, este de fapt acel zbor spre raza de lumină. Nu întâmplător Luminița are în nume o conotație deosebită. „Luminița” înseamnă lumină, frumusețe și puritate, iar „Amarie” ne duce cu gândul la sacralitate. Se spune că fiecare dintre noi avem un destin. Destinul ei zbuciumat, pentru că doar un destin zbuciumat tinde spre sublim este cel extraordinar, și anume șansa ei de a aduce gândul, suflul, trăirea ibăneștenilor în lume pentru că prin poezie ne-a dezmărginit pe noi pentru o clipă, așa cum spunea domnul Primar, ne-a făcut veșnici pentru că, de fapt, scrisul, aceasta înseamnă, trecerea omului prin spirit peste timp. Vă invit să citiți universul Luminiței. Eu o citesc, o admir și cred cu tărie că destinul ei în dezlimitare este cel care o formează și o modelează. De aceea i-a fost dat, iar noi trebuie să fim mândri că avem această extraordinară șansă de a ne aduna astăzi într-o zi de primăvară în jurul frumuseții și luminii din opera ei.”

Alături de Luminița a fost și dl. înv. Corneliu Drescanu care a nuanțat în cuvântul său, următoarele aspecte: „Poezia Luminiței este destul de matură, nu este o poezie siropoasă, nu se adresează celui care face pași în ABC-ul liricii, ci este o poezie cu mult mesaj. Însuși titlul cărții „Cărbune de fum” trimite la meditație, aduce un fel de paradox, iar volumul acesta față de cele precedente câștigă destul de multă maturitate. Așa cum spunea dl primar în cadrul unei șezători de iarnă, cu ceva timp în urmă, citez din memorie: „ În aceste momente Ibăneștiul se măsoară în unități de cultură.” Iată că unitățile de cultură, cele pe care le-ați anticipat și cele pe care le-ați propulsat se confirmă în viața Ibăneștiului și Luminița Amarie poate fi inclusă într-o unitate de cultură, în care Ibăneștiul iese la rampă cu o lansare de carte. Poezia ei este reflexivă, rod al maturizării poetice, temele poetice sunt trecute prin vămile de gând, de conștiință, de trăire, de simțire. Nu versifică căutând rima, versul siropos, ci verifică cu un mesaj, de acum cu abilitate, cu agilitate poetică. Întreaga grafică a volumului este cu totul și cu totul creativă. Cei care au realizat-o sunt profesioniști, aidoma cărților anterioare. În cuprins întâlnim titluri deosebit de sugestive. Simbolul nisipului și al lemnului este omniprezent în poezie. Reînnoiesc apelul către cei prezenți, cu trimitere la grația lirică și tensiunea trăirilor, atmosfera pe care care o creați dumneavoastră poate constitui pentru Luminița un reper pentru viitor, iar în memoriile ei, poate simbolice, această zi poate fi marcată cu asterix. Vă mulțumesc!”

După ce elevii școlii au adus în atenția celor prezenți o serie de poezii din volumele Luminiței, în semn de recunoștință și prețuire, primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț a oferit Luminiței Amarie flori, o diplomă și o plachetă. De asemenea, asistentul social din cadrul Serviciului de Asistență Socială Ibănești, dl Aboghioaie Petru a fost răsplătit și el pentru premiul „Asistentul social din domeniul asistenței sociale comunitare” obținut la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială desfășurat în luna martie la București.

Lansarea s-a bucurat de un real succes, toți cei prezenți obținând o carte și un autograf din partea tinerei poete.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web