În urmă cu 47 de ani, în anul 1968, la Tecuci și-a făcut debutul Festivalul național de Folclor „Cântă de răsună lunca”, manifestare care, după primele sale ediții, avea să devină un autentic brand cultural al zonei. Ideea organizării Festivalului le-a aparținut foștilor directori ai Casei de Cultură, profesorul Constantin Filiuță și Eiber Lutfac.
Festivalul interjudețean de Folclor „Cântă de răsună lunca” reprezintă o autentică sărbătoare a cântecului, dansului și portului popular românesc. Ultima ediție a adunat la Tecuci peste 360 de soliști, instrumentiști și ansambluri din 15 județe.
Rgulament: Casa de Cultură şi Primăria municipiului Tecuci, în parteneriat cu Inspectoratul Șocar Județean Galați, organizează în perioada 27-28 august 2016, ediţia XXVII a Festivalului național „Cântă de răsună lunca”, manifestare care îşi propune să ofere un cadru de afirmare iubitorilor muzicii şi dansului popular, să stimuleze cercetarea, păstrarea şi valorificarea tradiţiilor muzicale, coregrafice şi etnografice ale folclorului romanesc.
Evenimentul se adresează grupurilor şi ansamblurilor folclorice, dorindu-se a fi o adevărată sărbătoare, o explozie de originalitate a tradiţiilor păstrate din generaţie în generaţie şi transmise mai departe prin intermediul artei spectacolului. Festivalul se va desfășura în Parcul „Regina Elisabeta” de pe B-dul Victoriei.
Condiții de participare: Grupurile/ ansamblurile folclorice care au în componenţă: solişti vocali, soliști instrumentiști, grupuri vocale, dansuri populare, orchestră sau taraf – acompaniamentul soliştilor sau al grupului vocal se va face pe suport digital (cd sau stick) în format audio sau MP3 sau de către o orchestră/taraf. Soliştii vor interpreta minim 2 cântece de joc. – repertoriul grupului folcloric trebuie să fie din zona pe care acesta o reprezintă. – în locul grupului vocal, ansamblul poate prezenta un obicei folcloric din zona pe care o reprezintă. – grupul va fi alcătuit din maxim 20 de membri, indiferent de vârstă/etnie – soliştii instrumentişti vor folosi doar instrumente populare tradiţionale şi vor interpreta piese din zona reprezentată. - Prestația fiecărui grup/ansamblu poate dura între 20-30 minute
Transportul va fi suportat de instituţia pe care o reprezintă grupul/ansamblul. La sosire fiecare grup / ansamblu va prezenta tabelul nominal ataşat la regulament, în dublu exemplar, completat şi vizat de instituţia pe care o reprezintă.
Grupurile sau ansamblurile care doresc să se înscrie în festival vor expedia fişa de înscriere până la data de 19 august 2015 pe adresa: Casa de Cultura a Municipiului Tecuci, str.1 Decembrie 1918 nr.62, cod poştal 805300 sau pe adresa de e-mail: [email protected]
Programul Festivalului:
27 august 2016
Ora 15.00 – Sosirea grupului/ansamblului la sediul Casei de Cultură (Tecuci, 1 Decembrie 1918, nr. 62)
Ora 16.00 - 17.00 – Parada portului popular pe traseul Hotel Turist-Casa de Cultură – Parcul „Regina Elisabeta” de pe B-dul Victoriei.
Ora 17.30 – Deschiderea Festivalului 28 august 2016
Ora 15.00 – Sosirea grupului/ansamblului la sediul Casei de Cultură (Tecuci, 1 Decembrie 1918, nr. 62)
Ora 16.00 - 17.00 – Parada portului popular pe traseul Hotel Turist-Casa de Cultură – Parcul „Regina Elisabeta” de pe B-dul Victoriei.
Ora 17.30 – Deschiderea Festivalului Grupurile/ansamblurile vor evolua în una din cele două zile,
27-28 august 2016, în ordinea înscrierii în festival.
PREMIILE Tuturor participanților le vor fi acordate premii constând în: diplome, trofee, medalii Informaţii suplimentare se pot obţine la Casa de Cultură a Municipiului Tecuci: – telefon 0236 820449; 0725802257 (referent Aida Zaharia) – e-mail: [email protected] – telefon 0725802250; 0786940164 (Director festival – prof. Mircea Călianu) (referent Casa de cultură Tecuci, Aida Zaharia)