Dorohoi News Logo

[VIDEO][FOTO] Lansare de carte în cadrul Cenaclului Editor: Marius Giradă

Marius Girada invitat la Cenaclul Editor 01

Prezenţa, în cadrul Cenaclului dorohoian Editor, în ziua de 24 mai 2011, a lui Marius Giradă, tânărul de 31 de ani care nu-şi poate folosi, din naştere, mâinile şi picioarele, şi care a scris primul său volum de versuri tastând cu nasul, în faţa computerului, nu a lăsat indiferentă comunitatea iubitorilor de literatură din Dorohoi. Sala de conferinţe „Ştefan cel Mare” a Casei Municipale de Cultură din Dorohoi a fost arhiplină iar cei prezenţi au izbutit să creeze o atmosferă plină de sensibilitate, cu o mare încărcătură emoţională.

Pe rând, Nicu Anton, Ciprian Voloc, Corneliu Drescanu, Gruia Cojocaru, Doiniţa Dupu, Bara Haki Abdulbaki, Valuţa Murariu şi alţii au reuşit să sintetizeze coordonatele generale ale cărţii lui Marius Giradă, valoarea şi semnificaţia efortului său, insistându-se pe puterea demiurgică a omului în lupta cu destinul nefavorabil. Nicu Anton i-a dedicat un poem scris special pentru el, Ciprian Voloc a relevat imposibilitatea judecării lui Marius conform criteriilor obişnuite, Bara Haki Abdulbaki a afirmat că „se închină, în faţa sa, aşa cum nu a mai făcut-o în faţa nici unui alt om”, Corneliu Drescanu a reliefat dimensiunea tematică multiplă, a volumului (autobiografic, religios, social, matern etc.), toţi vorbitorii înţelegând că au, în faţă, un caz cu totul special. Nu de puţine ori, cele rostite au furat lacrimi fugitive, celor prezenţi, tensiunea întâlnirii culminând cu mesajul pe care însuşi Marius Giradă (care nu-şi poate controla organul fonator, neputând rosti cuvintele decât cu mare greutate, deşi gândeşte precum un om perfect sănătos) l-a transmis cititorilor săi şi celor ce au ţinut să fie prezenţi la această întânire (o premieră, pentru peisajul literar dorohoian). În final, membrii Cenaclului Editor au căzut de acord în privinţa faptului că Marius Giradă merită să fie inclus în Antologia de creaţie literară a anului 2011, pe care ei o pregătesc.

După această primă parte a şedinţei cenaclului, la ora 18.30, în aceeaşi sală, Ana-Maria Gâbu, elevă în clasa a VII la Şcoala Generală nr. 8 „Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi, a citit din poemele sale, în discuţiile asupra lor antrenându-se Ciprian Voloc, Aurelian Antal, Corneliu Drescanu, Gruia Cojocaru şi ceilalţi membri ai cenaclului.

Următoarea şedinţă a cenaclului va avea loc pe 7 iunie, ora 15.00, când cenacliştii vor pune la punct ultimele detalii, în privinţa Antologiei Cenaclului. (DorohoiNews.ro)

 

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web