De fiecare dată, lansarea unei cărţi facilitează întâlnirea iubitorlor de literatură cu scriitorii, o experienţă cu care rareori se întâlnesc grupurile vulnerabile.
Acţiunea Asociaţiei IHTIS, programată a avea loc duminică, 30 octombrie, începând cu orele 11.30, la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Localitatea Dumeni, Comuna George Enescu, va facilita accesul grupurilor vulnerabile de tineri la acte culturale de calitate, aceasta fiind penultima acţiune din graficul Proiectului de tineret finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului, intitulat „VOLUNTARIAT pentru INCLUZIUNE prin ARTĂ”.
Poeziile din Volumul „Grădina mea” scris D-ra ANA-MARIA GÎBU, se încadrează la secţiunea „Literatură pentru copii”, fapt ce o face ușor accesibilă tinerilor vulnerabili din centre de plasament și școli speciale - asistați social, cu un coeficient redus de inteligență față de vârsta avută, dar și cu acces limitat la educație și cultură, astfel cartea dorindu-se a fi un dar oferit grupurilor vulnerabile. Tematica versurilor este diversă: natura cu frumuseţile şi surprizele ei, copilăria, tradiţii, sărbători, conţinut religios. Noua ediţie are 50 de poezii în 78- 80 de pagini, coperta şi grafica de interior fiind executate de d-na Alina Astăluş din Bucureşti.
Nu doar dragostea pentru poezie o face remarcată pe ANA-MARIA GÎBU din Dorohoi, ci și faptul că este apreciată în multe ONG-uri din Județul Botoșani, Ana-Maria renunțând de multe ori la activitățile școlare, în favoarea activităților de voluntariat. Despre „Voluntariat” autoarea mărturisește: „Îmi doresc ca timpul să-mi permită să fiu voluntar pe termen lung, pentru că motivație și resurse interioare am. Mă bucură și acțiunile pe termen scurt. În acest sens m-am alăturat şi Asociației IHTIS, pentru a susține INTEGRAREA ÎN VIAȚA SOCIALĂ NORMALĂ A TINERILOR CU NEVOI SPECIALE.
Este minunat să vezi că ai putut ajuta pe cineva aflat în nevoie, că în noapte ai înecat destine în lumină, că ai reușit să contribui la o schimbare, că ai adus un trop de bine si de bucurie în viața unei ființe, un zâmbet pe faţa cuiva! Pentru viitor îmi doresc să termin cursurile facultății de litere. Apoi să fac un master în Tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia. Aș vrea şi o revistă a mea, o editură a mea. Cred că așa aș putea ajuta tinerii să-și publice creațiile, să scoată cărți cât mai ieftin și să-i promovez, pentru că „noi, tinerii avem mare nevoie de promovare, de sprijin, de ajutor pentru a evolua”.
Lansarea volumului de versuri „Grădina mea” va avea loc şi la Botoșani. în cadrul Festivalului – concurs „Trec magii prin vatra Moldovei”, din 12 noiembrie, precum și – la cerere - în centre de plasament și școli speciale din Județul Botoșani. (Mihaela Mihăescu).