Câțiva oameni inimoși au înființat Asociația culturală „Dor de Horă”, cu sprijinul Primăriei Văculești și au organizat prima ediție a Concursului de poezie „Alunecând pe-o rază”, dedicată nașterii poetului Mihai Eminescu.
Acțiunea a avut loc duminică, 15 ianuarie 2017, în sala Casei Municipale de Cultură – Dorohoi. Au umplut sala până la refuz prietenii și susținătorii Asociației „Dor de Horă”, iubitorii de poezie și muzică, recitatori și soliști din școlile orașului, dar și copiii de la Complexul de apartamente „Floare de colț” condusă de o iubitoare a muzicii folk, o neobosită slefuitoare de talente, Ana-Camelia Andrieș.
Ne-au fost alături profesori, părinți, iubitori de muzică și poezie, poeți, membrii ai Cenaclului Editor - ARTE. Au recitat copii de la Școala Gimnazială Nr.1 Corlăteni, de la școli din orașul Dorohoi. Eleva Măriuca Aostăcioaie, a interpretat melodii pe versurile „poetului nepereche”, acompaniată de chitaristul Sebastian Ionel, care au făcut ca întrega sală să cânte în același glas cu ei.
Atmosfera a fost încărcată de emoții și bucurie, de vibrație profundă când au „intrat în scenă” copii de la Grupul „Floare de colț” îndrumați de Ana-Camelia Andrieș. Doamna Raichel Victorița, profesor de limba romană, a avut o intervenție foarte bine documentată despre viața și activitatea literară a „Luceafărului” poeziei românești, Mihai Eminescu.
Sebastian Ionel, elev în clasa a-IX-a la Grupul Scolar Regina Maria, (matematică-informatică), a întreținut atmosfera de sărbătoare interpretând, cu măiestrie, piese folk pe versurile poetului Mihai Eminescu.
Moderatorul evenimentului, Mariana Adăscăliței, președintele asociației, a făcut și o scurtă prezentare a mini-expoziției de grafică eminesciană, semnată de pictorul-grafician Mihai Cătrună - București, un colaborator al Asociației culturale „Dor de Horă”. Cei mai buni recitatori au primit diplome și (evident) cărți. Toți copii au fost răsplătiți cu dulciuri și fructe ce au întregit atmosfera de sărbătoare, un eveniment creat și susținut de Asociația culturală „Dor de Horă” în colaborare cu Casa Municipală de Cultură –Dorohoi și Complexul de apartamente „Floare de colț”. Participanții s-au bucurat de „clipe aureolate de Lumina versului eminescian și candoarea copilăriei”.
Cei prezenți au plecat cu sufletele pline de bucuria întâlnirii cu poezia, cu muzica adevărată, cu prieteni. (a consemnat pentru Dorohoi News - Mariana Adăscăliței)