Ediţia din 2017 a Şezătorilor iernii, amplă manifestare culturală organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, a continuat la sfârşitul săptămânii trecute, duminică 12 februarie, cu şezătoarea de la Havârna, gazdele fiind reprezentate de domnul Romică Bordeianu – un iubitor înfocat al folclorului tradiţional, care se încăpăţânează împreună cu domnul Mihai Fediuc coregraful Centrului, să înveţe copiii şi tinerii din Havârna jocul popular tradiţional, răsplata fiind participarea la numeroase festivaluri de gen din judeţ şi din ţară, dar mai ales păstrarea tradiţiilor moştenite.
Sriitorul Gellu Dorian, coordonatorul compartimentului literatură-teatru a dat startul manifestării cu o şezătoare literară. S-au recitat poezii, iar doamna Nina Viciriuc, poetă din Flămânzi, a reamintit că se împlinesc 110 ani de la răscoala ţăranilor din Flămânzi, un fenomen istoric generat de cauze de ordin social-economic. A adus în atenţia tuturor şi faptul că la Flâmânzi a fost înfiinţat un muzeu al ţăranului roman. Au răspuns invitaţiei pentru şezătoarea literară scriitori din judeţ, membri ori nu, ai Uniunii Scriitorilor din România – Nicolae Corlat, Cristina Prisăcariu Şoptelea, Nina Viciriuc, Vasile Iftime, Vlad Scutelnicu, Cezar Florescu, Stelorian Moroşanu, Dumitru Necşanu, Dorel Andrieş, George Luca, Ovidiu Petcu şi actorul Florin Aioniţoaie.
Elena Pricopie, coordonatorul compartimentului educaţie permanentă a Centrului a continuat şezătoarea cu un moment în care a vorbit despre importanţa şi necesitatea abordării subiectului educaţie ca pe o obligaţie care trebuie asumată cu maximă responsabilitate de către toţi factorii ce sunt implicaţi în acest proces, începând cu părinţii a căror implicare constantă şi fermă trebuie să se manifeste începând cu prima etapă a vieţii copiilor, subliniind căt de necesară este educaţia din primii ani de viaţă, în care se formează atitudinile cheie necesare pentru a trăi armonios în societate.
Ultima parte a şezătorii a aparţinut artiştilor din Havârna coordonaţi de domnul Romică Bordeianu şi coregraful Centrului Mihai Fediuc, care au încheiat programul cu un spectacol de cântece şi jocuri populare foarte gustat de public. Au fost invitaţi artiştii din Hudeşti coordonaţi de mentorul Gheorghe Mitoceanu şi doamna Lăcrămioara Alupoaei, care au întregit programul folcloric. Iubitorii lucrurilor ţesute de mâinile femeilor din Havârna au putut admira piese din casele gospodinelor, expuse prin grija acestora în colaborare cu referentul etnograf Margareta Mihalache.
Managerul instituţiei, doamna Cornelia Ciobanu a ţinut capul de afiş al manifestării.