Dorohoi News Logo

Oră de Cateheză despre Viața duhovnicească la Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena, Dorohoi - FOTO

Ora de Cateheza 05

În sens etimologic, a catehiza înseamnă a învăța pe altul adevărurile de credință. Dar după cum dascălul nu se rezumă la a-i prezenta învățăcelului învățătura teoretică despre arta scrisului, ci îi poartă mâna până când acesta reușește să-și formeze deprinderile corecte, la fel procedează și catehetul, răspunzând nedumeririlor credincioșilor și corectând, unde este cazul, înțelegerea și practicarea greșită a adevărurilor de credință. Astfel cateheza trebuie văzută ca o împreună mergere pe cale, preot catehet și credincios catehizat.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a demarat un program de Catehizare încă din anul 2014. La început aceste cateheze au fostsusținute doar în câteva parohii astfel din anul 2014 până în 2016 au  fost susținute peste 360 de cateheze demonstrative în parohii din cele trei județe ale eparhiei: Iași, Botoșani și Neamț, la care au participat preoți, profesori de religie, credincioși de toate vârstele și responsabilitățile sociale. Programa catehetică porneşte de la valorile credinţei ortodoxe şi are ca obiectiv să formeze credicioşilor următoarele atitudini:

  • Conştientizarea rolului învăţăturilor Bisericii în viaţa personală şi a comunităţii;
  • Dezvoltarea respectului faţă de cele sfinte;
  • Asumarea propriei identităţi religioase;
  • Responsabilitate în exercitarea drepturilor şi a obligaţiilor care decurg din apartenenţa la diferite identităţi (confesiune, naţiune, comunitate, profesie, cultură etc.);
  • Respect şi înţelegere faţă de semenii de alte credinţe şi convingeri;
  • Grija faţă de aproapele;
  • Interesul pentru aprofundarea cunoştinţelor religioase în vederea Permanentei deveniri spirituale.

Marți 4 aprilie 2017 o astfel de cateheză a avut loc la Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena fiind susținută de Pr. Șoptică Ciprian. Tema catehezei a fost „Viața duhovnicească și cum o putem dobândi” iar cateheții, 30 de elevi de clasa a VIII. a de a Școala „Mihail Kogălniceaniu” Dorohoi însoțiți de doamna Chirilă Elena profesor de religie la această școală.

Pe parcursul orei, părintele le-a explicat copiilor folosind diverse metode didactice interactive ce este viaţa duhovnicească, cum să înţeleagă mai bine şi să își evalueze starea actuală a vieţii duhovniceşti, care este rolul duhovnicului în creşterea duhovnicească a credinciosului și nu în ultimul rând cum să-și îmbunătățească permanent viața duhovnicească.

La sfârșit tinerii s-au arătat încântați de această metodă a învățării celor duhovnicești urmând ca pe viitor să mai participe la astfel de cateheze. (Pr. Prof. Șoptică Ciprian)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web