Dorohoi News Logo

Astăzi începe postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Luni, 20 iunie, este prima zi din Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, unul din cele patru de peste an. Acesta nu are o durată fixă, fiind stabilit în funcţie de data serbării Paştilor.

Începe în fiecare an, după Duminica I de la Rusalii, când se lasă sec, şi se încheie totdeauna la data de 29 iunie, când sunt prăznuiţi cei doi Sfinţi Apostoli. Lucrarea de propovăduire a Evangheliei, făcută de Sfinţii Petru şi Pavel, a fost una rodnică dar şi plină de jertfă.

Nu de puţine ori au avut de înfruntat bătaia, temniţa şi alte neajunsuri care n-au reuşit să-i despartă de iubirea Mântuitorului Hristos, în a cărui împărăţie se vor odihni în vecii vecilor. Multe comunităţi s-au creştinat auzind cuvântul plin de puterea Duhului Sfânt al apostolilor, care au continuat să-i îndrume prin epistole. Cele mai multe ne-au rămas de la Sf. Apostol Pavel şi constituie un adevărat tezaur de învăţătură. Sfinţii Petru şi Pavel au mers, din dragostea de a vesti oamenilor calea mântuirii, până la sacrificiul suprem. Primul dintre ei a fost răstignit pe o cruce, dar cu capul în jos, iar cel de-al doilea a fost decapitat cu sabia. Pentru creştinii ortodocşi acest post este o formă de cinstire atât a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel cât şi a darurilor Duhului Sfânt, care s-au pogorât peste ei şi peste ceilalţi, la sărbătoarea Cincizecimii. Datorită acestui fapt, în vechime acest post mai era denumit şi al Cincizecimii. Nu are o rânduială foarte aspră, sâmbăta şi duminica, de sărbătoarea Naşterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul dar şi de cea a Sfinţilor Apostoli, în cazul în care aceasta cade miercurea sau vinerea, dându-se dezlegare la peşte. (DorohoiNews.ro)
 

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web