Dorohoi News Logo

Tradițiile ibăneștene premiate la Olimpiada Meșteșugului Popular pentru elevi – etapa județeană - FOTO

traditii ibanestene 01

Meșteșugul popular ibăneștean a excelat luni, 12 iunie 2017, în cadrul Olimpiadei Meșteșugului Popular pentru elevi, găzduit de Campusul școlar „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona.

Desfășurată sub egida Inspectoratului Școlar al județului Botoșani, sub îndrumrea inspectorului școlar pentru educație permanentă, dna Otilia Sandu, olimpiada a reunit participanți cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani din întreg județul Botoșani.

Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Ibănești a fost reprezentată de elevele Antonoaie Crenguța și Solcan Georgiana, care au demonstrat că sunt păstrătoare veritabile ale artei meșteșugărești ibăneștene.

Sub îndrumarea meșterului popular Aiacoboaie Mihaela, fetele au învățat să deslușească arta țesutului la război. Cu multă îndemânare și pricepere, Crenguța Antonoaie a obținut un meritos loc I la secțiunea țesut orizontal și ales, realizând o țesătură orizontală reprezentând o catrință populară specifică zonei Ibănești, în timp ce Georgiana Solcan a obținut locul II prin executarea unui brâu în culorile naționale.

Olimpiada a reprezentat șansa elevilor din județul Botoșani de a cunoaște tradițiile și meșteșugurile specifice, frumusețea portului popular împărtășindu-și cunoștințe de specialitate.

Scopurile acestei competiții vizează educarea și concretizarea populației școlare asupra valorilor perene ale culturii și civilizației populare, dezvoltarea talentului și aptitudinilor celor care cu pasiune se apleacă asupra acestor valori urmărind dezvoltarea abilităților practice și de a produce valori de artă populară autentică.

Principalele obiective urmărite sunt promovarea valorilor perene ale culturii și civilizației populare în dialogul cultural științific și educarea în spiritul cunoașterii propriei identități culturale.

Dna prof. Liliana Pintilie, în calitate de susținătoare a acestor eleve a nuanțat: „Ca profesor de educație tehnologică m-am implicat în cunoașterea și transmiterea meșteșugurilor tradiționale din localitatea unde îmi desfășor activitatea didactică. Ibănești este o adevărată vatră folclorică cu civilizații de peste 500 de ani, păstrătoare a unor valoroase tradiții și meșteșuguri populare. Această pasiune pentru folclor s-a concretizat și în opționalul „Tradiții locale românești” care a atras elevii în păstrarea tradițiilor. Mulțumesc d-nei Aiacoboaie Mihaela – meșter popular, pentru modelul pe care îl reprezintă pentru tânăra generație și pentru susținerea necondiționată și de asemenea, mulțumesc gazdelor din comuna Vorona pentru primirea călduroasă.”

Primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț a ținut să felicite performanțele obținute de cele două eleve cu următorul mesaj: „Întreaga comună Ibănești este mândră de performanțele obținute la această competiție. Tradițiile ibăneștene se constituie într-un tezaur folcloric deosebit care merită adus în fața publicului pentru a fi apreciat. Îi mulțumesc d-nei Aicoboaie Mihaela, meșter popular ibăneștean, pentru disponibilitatea de a împărtăși cu tânăra generație pasiunea pentru țesut. Vă felicit și vă asigur de sprijnul meu necondiționat! Mult succes!”

Locul I va reprezenta, în perioada 25-30 iulie 2017, tradițiile ibăneștene la etapa națională, desfășurată la Sibiu, în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA – din Dumbrava Sibiului.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web