CRENGUȚA ANTONOAIE – PREMIUL I la Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, faza națională - SIBIU 2017
În perioada 25-31 iulie 2017, meșteșugul tradițional popular ibăneștean, prin străvechea artă a țesutului la război orizontal, a excelat la cea de-a XXII-a ediție a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, faza națională, SIBIU- 2017.
Desfășurată într-un cadru de poveste, în Muzeul Satului tradițional ASTRA din Dumbrava Sibiului, olimpiada a reunit 270 de elevi, din 33 de județe ale țării, inclusiv Sibiu și București, dar și din străinătate, respectiv Mexic, Republica Bulgaria și Republica Moldova.
În urma etapei județene a Olimpiadei, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Ibănești a fost reprezentată de eleva ANTONOAIE CRENGUȚA, o fetiță harnică din ale cărei mâini dibace au ieșit trăistuțe tradiționale, de diferite dimensiuni și cu modele specifice zonei Ibănești.
După câteva zile de lucru intens și un program încărcat de activități, juriul format din specialiști din cadrul Muzeului, Inspectoratul Școlar al județului Sibiu, specialiști din cadrul Direcției pentru Cultură Sibiu, experți restauratori din cadrul Muzeului ASTRA și Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, profesori și meșteri populari, prezidat de prof. univ. Dr. Ilie Moise a acordat elevilor meșteșugari premii pe diferite secțiuni.
La secțiunea Țesut la război orizontal CRENGUȚA ANTONOAIE a fost răsplătită, într-un cadru festiv, cu PREMIUL I.
Cu multă emoție și intensă bucurie, CRENGUȚA ANTONOAIE a primit în aplauzele sibienilor, turiștior străini și a susținătorilor săi, unul dintre cele mai frumoase premii care o motivează să-și urmeze cu dragoste și încredere, dragostea pentru tradiția strămoșească ibăneșteană.
Pe lângă talentul pe care Dumnezeu l-a sădit în sufletul acestei fetițe, meritul acestei reușite se datorează și FAMILIEI AIACOBOAIE VIOREL, care a avut răbdarea necesară și dorința acerbă de a transmite unui copil dragostea pentru tradiția strămoșească ibăneșteană prin oferirea de lecții practice de țesut la război.
De asemenea, cunoștințele teoretice au fost dobândite și în cadrul orelor de educație tehnologică, prin intermediul dnei Liliana Pintilie, prof. în cadrul Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Ibănești.
Prin intermediul Primăriei comunei Ibănești, cu ajutorul necondiționat al domnului primar, ing. Romică MAGOPEȚ, delegația ibăneșteană a reușit să fie prezentă la acest concurs național care reprezintă un demers excepțional de promovare și transmitere a culturii tradiționale ibăneștene.
„Comuna Ibănești deține un tezaur folcloric bogat care merită să fie cunoscut de lumea întreagă. Acest concurs a reprezentat o rampă de lansare pentru meșteșugurile tradiționale ibăneștene. O felicit din toată inima pe fetița noastră, CRENGUȚA ANTONOAIE pentru că a reușit prin muncă și ambiție să demonstreze că tradițiile strămoșești sunt pe mâini bune. Un sufet de copil firav și frumos care a muncit mult pentru a ajunge pe podium. Mâinile sale au fost îndrumate cu multă dragoste de familia AIACOBOAIE VIOREL, o familie de oameni care respectă cu sfințenie tradițiile locale și arta meșteșugărească. Îi felicit și mă bucur că în comuna noastră există oameni care se dăruiesc artei și culturii. Cultura este drumul spre civilizație!” a precizat primarul comunei Ibănești, ing. Romică Magopeț.