Se împlinesc 40 de zile de când părintele Nicanor Lemne a trecut la cele veșnice în ziua de vineri, 15 septembrie 2017.
Părintele Nicanor, cel care fusese până nu demult ultimul elev în viață care studiase la vestitul ”Seminar de la răscruci” condus de Pr. Prof. Dr. Dumitru Furtună, a părăsit lumea aceasta la respectabila vârstă de 101 ani.
Evocăm memoria acestui părinte nu numai pentru sfințenia vieții sale dar și pentru faptul că a poposit pentru câțiva ani în orașul nostru, unde și prin educația primită aici, a reușit să realizeze atâtea lucruri frumoase.
Despre Preotul Nicanor Lemne
Părintele Nicanor Lemne s-a născut la data 27 decembrie 1915, în localitatea Drepcăuți, județul Hotin, Basarabia, într-o familie numeroasă cu tradiție preoțească, fiind unul dintre cei zece copii ai familiei preotului Nicon și ai preotesei Maria Lemne, dorind din copilărie să îmbrățișeze slujirea preoțească. A dobândit o solidă formație teologică la Seminarul Teologic din Dorohoi, până în anul 1933, şi la renumita Facultate de Teologie Ortodoxă din Cernăuți, pe care a absolvit-o în anul 1941.
La 3 august 1942, a fost hirotonit preot pentru Parohia Mihăileni, județul Bălți din Basarabia, de către episcopul Armatei române, Partenie Ciopron, care îndeplinea la acea vreme și funcția de locotenent de episcop al Hotinului, cu sediul la Bălți (1941-1944). În această parohie a slujit doar doi ani, după care, în contextul istoric nefericit al ocupării Basarabiei de către armata sovietică, în anul 1944, alături de numeroși frați români din Basarabia, a ales calea refugiului în România împreună cu familia sa.
A locuit câteva luni la Râmnicu Vâlcea, după care, la 1 decembrie 1944, a fost numit preot la Parohia Turbaţi, astăzi Siliştea Snagovului, comuna Gruiu, județul Ilfov. S-a îngrijit de propășirea duhovnicească a turmei încredințate și de chivernisirea bunurilor materiale ale parohiei, într-un timp în care evenimentele politice și militare ale celui de-al doilea război mondial au lăsat urme grele în satele și orașele României.
A fost numit paroh la aceeași biserică, în anul 1973, unde a slujit până în anul 2000, continuând cu aceeași râvnă lucrarea pastorală și activitatea administrativ-bisericească. În mod special, părintele Nicanor s-a îngrijit de biserica monument istoric din cimitirul parohial (fostul schit de maici Turbatele), care a fost consolidată și restaurată.
În anul 2000, a fost îmbisericit pe seama aceleiași parohii, primind în continuare, în casa sa, aflată în imediata apropiere a bisericii cimitirului, pe fiii săi duhovnicești.
Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, la venerabila vârstă de 100 de ani, părintele Nicanor, a participat în data de 6 septembrie 2015 la slujba de resfințire a bisericii parohiale Sfântul Nicolae din Siliștea Snagovului, după ce în urmă cu aproape 70 de ani, la data de 10 noiembrie 1946, semnase, ca tânăr preot, actul de sfințire al aceluiași sfânt locaș. Cu ocazia acestui eveniment festiv pentru parohie și pentru credincioșii ei, i-a fost oferită distincția Crucea Patriarhală. A slujit la altarul bisericii Sfântul Nicolae din Siliștea Snagovului timp de aproape 73 de ani.
Căsătoria Părintelui Nicanor cu soția sa Olga Lemne a fost binecuvântată de Dumnezeu cu doi fii: Ioan (inginer) și Mircea (profesor).
Dumnezeu să-l ierte!