Se spune că Varvara îi apără pe copii de pojar şi nu întâmplător această zi mai este numită şi Cea de-a doua zi a Bubatului. Se crede că cine munceşte, spală, toarce sau mănâncă fasole pe 4 decembrie riscă să fie umplut de bube sau chiar să îi moară copiii.
Despre Sfânta Muceniţă Varvara se spune că este una dintre cele 14 ajutătoare ale creştinilor. Ziua de 4 decembrie în care este prăznuită este considerată deosebit de periculoasă şi este respectată cu sfinţenie de credincioşi.
Sfânta este foarte populară şi datorită faptului că este protectoarea tunarilor, inginerilor militari, minerilor şi tuturor celor ce lucrează cu explozibil, deoarece viaţa sa vorbeşte despre un fulger care l-a ucis pe tatăl ei, se arată în scrierile teologice. Sfânta Varvara este şi ocrotitoarea matematicienilor. O versiune franceză a vieţii sale vorbeşte despre 13 minuni pe care le-a săvârşit oamenilor care au primit Taina Sfântului Maslu, ajutându-i să se pocăiască sincer, scrie adevarul.ro.
În credinţa populară, se crede că Sfânta Varvara este şi protectoarea copiilor, pe care îi apără de boli, în special de pojar, dacă ziua sa este cinstită cum se cuvine.
În folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 5 decembrie şi a Sfântului Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie. Sfinţii Varvara şi Sava pregătesc aşadar ziua fratelui lor, Sfântul Nicolae. Un proverb bulgar spune că Sfânta Varvara găteşte mâncare, Sfântul Sava coace pâine, iar Sfântul Nicolae îi serveşte pe oameni cu bunătăţi.