În anul 1925 s-a ridicat, în faţa Palatului administrativ, un impresionant monument ai eroilor dorohoieni, opera sculptorului Spiridon Georgescu, ce simbolizează vitejia ostaşului român în lupta cu duşmanul.
Monumentul, ridicat din iniţiativa și prin strădania colonelului Demir Sion, comandantul Garnizoanei Dorohoi, a înlocuit bustul marelui istoric și om politic Mihail Kogălniceanu, care a fost mutat în piața Palatului Prefecturii.
La dezvelirea Monumentului, în ziua de 6 iunie 1926, primarul oraşului, Ştefan Scriban spunea așa: „Dorohoiul e astăzi în sărbătoare, sărbătoarea înălţării sufletelor, şi el trăieşte astăzi nu o clipă trecătoare de vitejie, ci vine să adauge un inel de aur la lungul șir de victorii care au aşezat definitiv sfântul neam românesc. Astăzi a căzut pânza ce acoperea nu o statuie, nu un bronz, căci şi bronzul e muritor, ci un simbol: ostaşul român, ostaşul vitejiei şicredinţei în patrie. Astfel în eternitate acest soldat, plin parcă încă de fumul bătăliilor, va sta aici, alături de steagul ciuruit de gloanţe al vitezelor Regimente 29 şi 69 infanterie, înălţat pe temelia în care sunt săpate numele acelora ce le-au dus la victorii.
Soldat român! Minunată, măreaţăşi sfânta îmbinare a celor mai înalte virtuţi. Mândrule soldat român, aşa cum te-au văzut şi cântat barzii noştri, tu îţiînalţi astăzi fruntea către cerul nădejdilor noastre, pentru ca acum şi în veac, generaţiile de astăzi şi de mâine trecând pe lângă tine să se descopere cu smerenie, căci tu din piedestal ai făcut un altar, din armă o cruce. În numele oraşului Dorohoi, care nu are și nu va avea comoară mai scumpă, mulţumesc artistului care te-a smuls din sufletul său şi te-a smuls din sufletul său şi te-a aşezat în mândra haină de război; acelora care cu pioasă credinţă au ţinut să te prindă în bronzul eternităţii, căci tu eşti menit veşniciei, precum veşnic va fi neamul românesc”.
Programul evenimentului petrecut în urmă cu 92 de ani, conform arhivei Primăriei, ar fi fost următorul:
9.30 - 10.00 – Slujbă de pomenire în Catedrala orașului
10.00 - 10.30 – Procesiune de la biserică la monument
10.30 - 11.30 – Slujba de Te-deum, dezvelirea monumentului și ținerea discursurilor
11.30 – Defilarea.
Se precizează în anunț și faptul că la eveniment vor participa toate autoritățile civile și militare, familiile celor morți în război, câte o delegație a demobilizaților și invalizilor din oraș și din județ, toate școlile primare, secundare, normale și de meserii având în fruntea lor elevii orfani de război.
La solemnitatea nu avea cum să lipsească Regimentul 29 Infanterie cu muzica și drapelul țării. Presa vremii menționează și participarea unei delegaţii din Basarabia, condusă de Calinic Istrati. Programul s-a încheiat prin retragerea cu torțe.
Despre istoria acestui monument se pot scrie rânduri multe, se pot ține chiar ore de istorie cu elevii în fața acestuia, evocându-se numele eroilor dorohoieni și insuflându-le dragostea pentru patrie și pentru pământul sfințit de aceștia cu propriul sânge. E important – ASTĂZI – să ne cunoaștem istoria, să știm bine de unde ne tragem, cine suntem și încotro ne îndreptăm! Pr. Onofrei Marius