Dorohoi News Logo

Elevi ibăneșteni pe podium la „Olimpiada Meșteșuguri artistice tradiționale” – etapa județeană 2018 - FOTO

Olimpiada mesteri populari

Arta populară strămoșească ibăneșteană a excelat joi, 14 iunie 2018, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale ”pentru elevi, etapa județeană, găzduit de Căminul Cultural din Vorona.

Desfășurată sub egida Inspectoratului Școlar al județului Botoșani, sub îndrumarea inspectorului școlar pentru educație permanentă, dl. Palade Laurențiu, olimpiada a reunit tineri iscusiți în arta meșteșugului popular din întreg județul Botoșani.

Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Ibănești a fost reprezentată de elevele Antonoaie Crenguța – clasa a VII-a, Ungureanu Valentina, cl a VII –a, Ionichente Delia Geanina – clasa a V- și Hergheligiu Razvan, clasa a VII-a.

Sub îndrumarea meșterului popular Aiacoboaie Mihaela și Țîrliman Mihai, elevii au învățat să deslușească arta țesutului la război și prelucrarea pielii. Cu multă îndemânare și pricepere, Crenguța Antonoaie a obținut Premiul Special al juriului, realizând o țesătură orizontală reprezentând o traistă tradițională specifică zonei Ibănești, în timp ce Valentina Ungureanu și Ionichente Delia au fost răsplătite cu Locul I, la secțiunea țesătură pe verticală, confecționând câte un brâu din portul popular specific zonei. Elevul Hergheligiu Răzvan a obținut locul II pentru realizarea unei căciuli din piele de miel, la secțiunea prelucrarea pielii.

Olimpiada a reprezentat șansa elevilor din județul Botoșani de a cunoaște tradițiile și meșteșugurile specifice, frumusețea portului popular împărtășindu-și cunoștințe de specialitate. Scopurile acestei competiții vizează educarea și concretizarea populației școlare asupra valorilor perene ale culturii și civilizației populare, dezvoltarea talentului și aptitudinilor celor care cu pasiune se apleacă asupra acestor valori urmărind dezvoltarea abilităților practice și de a produce valori de artă populară autentică.

Principalele obiective urmărite sunt promovarea valorilor perene ale culturii și civilizației populare în dialogul cultural științific și educarea în spiritul cunoașterii propriei identități culturale.
Dna prof. Liliana Pintilie, susținătoare a elevilor participanți a precizat: „În calitate de profesor de educație tehnologică mi-am arătat deschiderea și priceperea pentru ca acești elevi să cunoască și să îndrăgească tradițiile și meșteșugurile românești. Mulțumesc meșterilor populari pentru implicarea în atelierele de lucru cu elevii și îi felicit din toată inima pe acești elevi care au reușit să urce pe podium și să exceleze în arta populară ibăneșteană. Mult succes!”

Primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț felicită elevii câștigători ai acestei competiții, nuanțând: „Meșteșugul popular ibăneștean are rădăcini puternice care trebuiesc transmise mai departe vlăstarelor, reprezentate de acești tineri elevi care au însămânțată dragostea pentru tradiții. Mulțumesc meșterilor populari ibăneșteni, Aiacoboaie Mihaela și Țîrliman Mihai, pentru disponibilitatea și dorința de a împărtăși tehnicile meșteșugărești strămoșești cu acești copii. Ibăneștiul se constituie într-un tezaur tradițional extraordinar ce merită dezvoltat pentru a fi recunoscut în lumea-ntreagă! Vă felicit și vă asigur de toată susținerea mea! Mult succes la etapa națională!”

Premiul special al juriului va reprezenta, în perioada 24-30 iulie 2018, tradițiile ibăneștene la etapa națională, desfășurată la Sibiu, în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA – din Dumbrava Sibiului.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web