Dorohoi News Logo

Premii pentru elevele ibăneștence participante la Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” Sibiu 2018 - FOTO

Mestesuguri artistice traditionale 03

Tradițiile ibăneștene au excelat și în acest an la etapa națională a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” de la Sibiu, ajunsă la a XXIII ediție.

Cu emoție, talent, încredere și perseverență trei tinere eleve ale Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din Ibănești au conturat o nouă poveste în cartea de istorie a „Ibăneștiului veșnic și universal” obținând premii demne de apreciat:

Antonoaie Crenguța – locul II – Secțiunea țesut orizontal;
Ionichente Delia – Locul II – Secțiunea țesut vertical;
Ungureanu Valentina – Mențiune - Secțiunea țesut vertical.

Susținute de Primăria comunei Ibănești, prin primar ing. Romică Magopeț, alături de dna Director prof. Mariana Magopeț și îndrumate de meșterul popular Aiacoboaie Mihaela, referentul cultural Aiacoboaie Viorel și dna prof. Pintilie Liliana, elevele și-au prezentat cu seriozitate munca și pasiunea pe meleaguri sibiene, reprezentând cu mândrie comuna și județul.

Deși concurența a fost acerbă, 260 de participanți, din 32 de județe ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar şi din străinătate, respectiv Mexic, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză, elevele ibăneștence au reușit să se remarce cu obiecte tradiționale deosebite, la care au lucrat intens aproape o săptămână, cu multă dragoste și pasiune.

Războiul de țesut orizontal a oferit o lecție practică de tradiție ibăneșteană, prin care Crenguța Antonoaie a țesut o nividitură în patru ițe dând cu suveica printre fire și călcând cu pași siguri cei patru tălpici, rezultând un păritar specific zonei.

Frunza de stejar, un simbol pentru comuna Ibănești a fost pus în valoare de Ionichente Delia într-un brâu, ales în culori vii și armonioase, în timp ce Ungureanu Valentina a ales la război vertical culorile intense ale tricolorului, cu dragoste și respect pentru cei 100 de ani de la Marea Unire.

A fost o experiență de neuitat! Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în tot ce am făcut noi! Vreau să mulțumesc mai ales domnului primar Romica Magopeţ, doamnei Directoare Magopet Mariana, doamnei Liliana Pintilie, doamnei Mihaela Aiacoboaie, domnișoarei Geanina și domnului Viorel Aiacoboaie!Mulțumim pentru tot!, s-a exprimat entuziasmată Valentina Ungureanu.

„Tezaurul folcloric ibăneștean a fost pus din nou în valoare prin participarea la această competiție națională, drept pentru care adresez felicitări din toată inima tinerelor ibăneștence! Ibăneștiul a prins aripi prin pasiunea și munca lor, având certitudinea că tradițiile și meștegugurile ibăneștene sunt pe mâini bune, bucurându-se de continuitate. A fost o competiție strânsă în care delegația ibăneșteană a fost susținută în permanență, moral și financiar. Cu siguranță elevii au avut parte de o experiență unică în care au demonstrat că tradițiile sunt necesare și eterne ca diamantele! Mulțumesc familiei Aicoboaie Viorel și Mihaela pentru învățăturile oferite copiilor, familiei Țîrliman Mihai și Ileana, meșteri populari și doamnei prof. Pintilie Liliana pentru îndrumare. Împreună am reușit să deschidem noi orizonturi copiilor, să le insuflăm pasiunea pentru arta populară și să avem garanția că tradițiile ibăneștene sunt prima noastră carte de vizită! Meritați să fiți pe podium! Vă felicit și vă asigur de sprijinul meu necondiționat în activitățile viitoare! a precizat primarul comunei ibănești, ing. Romică Magopeț.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web