Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, s-a desfășurat în perioada 16 – 19 august cea de a doua ediție a Taberei din Pridvorul satului în Dumbrăvița, sat al cărui părinte paroh este Foca Cladiu.
Pe lângă cei 11 voluntari din ATOR Iași s-au mai alăturat două fete stabilite în Spania – Maria și Paula, care au venit pentru prima dată într-o tabără de acest fel. Multe lucruri frumoase li s-au întâmplat acestor fete, iar câteva gânduri le-au așternut pe hârtie ca mărturie a ceea ce au văzut ele.
„Dumbrăviţa este un mic sat, care aparţine de Judeţul Botoşani, departe de mintea mea şi aproape inexistent pe harta pe care o cunoşteam până acum. Acolo casele au o oarecare eleganţă a lor, vântul se înfăţişează în toată splendoarea lui, toaca şi clopotele bisericii parcă bat a veşnicie, soarele apare vestind oprirea timpului, iar oamenii si copiii par a fi desprinşi de pe altă lume.
Câmpia din Dumbrăviţa minunată se ridica ludic, în fiecare dimineaţă, sub ochii mei tremurânzi şi nerăbdători să fure zâmbete de la copiii care veneau să participe în tabără. În special, de la cei mai mici, care se bucurau pentru o simplă acadea şi îţi erau recunoscători pe tot parcursul taberei, dăruind din sinea lor cele mai sincere şi iubitoare îmbraţişări.
Ziua începea mereu cu Har de la Dumnezeu, dar şi cu miros de cafea în bucătărie.
Dupa ce se adunau participanţii, de la cei mai mici până la cei mai mari, mergeau în biserică, unde se făceau rugăciunile de dimineaţă. După terminarea lor, urma rutinar reînviorarea.
Mai târziu, se faceau diverse activităţi, de la sesiunea de cunoaştere până la vizionarea unui film, ateliere de folk, primul ajutor, dans, creaţie, tirul cu arc, jocuri olimpice, vânătoarea de comori, foc de tabără, marşul pe melodia: „tânărul în căutarea libertăţii" şi multe altele.
Tabăra s-a încheiat cu slujba de Duminică în timpul căreia majoritatea tinerilor s-au împărtăşit cu Sintele Taine, aducându-mi aminte de primele veacuri creştine.
Din punctul meu de vedere, participanţii taberei s-au bucurat în aceste zile, cot la cot cu voluntarii, de diversele activităţi, pentru dezvoltarea lor fizică, intelectuală, emoţională, pentru delectare şi pentru comunicarea cu Dumnezeu.
Toate acestea au fost posibile datorită organizației: „Tabăra din Pridvorul Satului", împreună cu Părintele paroh Claudiu Foca, doamna preoteasă Alina Foca, coordonatorea Oana, Andrei si cei 11 voluntari, dar si datorită copiilor şi a tinerilor participanţi, care au fost un exemplu viu de sinceritate şi iubire.
Ca și George Enescu, nici Paula şi nici eu n-am părăsit dealurile, văile şi pădurile Moldovei, nici murmurul izvoarelor, nici ciripitul păsărilor, dar nici glasurile copiilor şi nici inimile celor care au fost lângă noi şi a celor pe care i-am cunoscut în Dumbrăviţa minunată. Le-am luat toate cu noi şi le auzim şi acum cântând pe toate în inimile noastre.”
Maria Ailincai, studentă stabilită în Spania. Voluntar pentru întâia dată în cadrul organizației: „Tabăra din Pridvorul Satului"- Dumbrăviţa.
Îndemn pe câţi mai mulţi voluntari să îndrăznească să se împărtăşească cu aceste minunate experieţe ce aduc linişte sufletească şi bucurii veşnice.