Aducem la lumină, din dosare acoperite de praf și uitare un document vechi de 100 de ani... un proces verbal care ne redă un eveniment comemorativ ce a avut loc la 29 aprilie 1918 în Ibănești, județul Dorohoi:
„În anul mântuirii 1916, luna august, în 15 zile în timpul domniei gloriosului nostru Rege Ferdinand de Hohenzolern Sigmaringen, declaratu-s-au şi purtatu-s-au război pentru întregirea neamului. În această grea şi glorioasă luptă purtată în apropiere şi la hotarele ţării şi mai ales în localităţile Dragoslavile, Jiu, Dobrogea, lângă râul Olt, Argeş, Nejlov, împrejurul Bucureştilor capitala ţării, apoi la Caşin, Oituz, Mărăşeşti, Mărăştişi altele, căzut-au mulţi viteji, fiii sătenilor din satul nostru Ibăneşti din judeţul Dorohoi.
Pentru veşnică amintire a vitejiei şi eroismului cu care au apărat țara cu jertfa vieţii lor, după iniţiativa luată de domnul G. G. Burghele, proprietarul moşiei Ibăneşti Cristineşti oficiatu-s-a un parastas, astăzi duminică, 29 aprilie 1918 în biserica din satul Ibăneşti, cu hramul Sf. Gheorghe, de către preotul paroh C. Urzică asistat de preotul M. Mândrescu din satul Lișna în faţa domnului primar al comunei Ibăneşti asistat de membrii Consiliului Comunal cu notarul şi secretarul comunei, corpul învăţătoresc şi a unui număr însemnat de săteni şi sătence.
Preoţii în rugăciunile lor au pomenit nominal pe fiecare ostaş căzut în lupta pentru apărarea ţării şi a neamului. După care preotul C. Urzică a ţinut cuvântare ocazională.
Iar domnul G. G. Burghele proslăvind virtuţile soldatului roman care a pus în uimire lumea întreagă a îndemnat pe săteni a lucra din răsputeri pentru tămăduirea rănilor produse de acest crunt război, spunându-le să lupte necontenit din tată în fiu pentru patrie, care este cel mai scump odor pe care ni l-a lăsat Dumnezeu pe pământ, ca să fim pururea uniţi astfel ca să nu se facă nici o spărtură pe unde ar putea pătrunde duşmanul ca să ne cotropească, ca să ne slujească de pildă ce au păţit alte popoare mari care din pricina neînţelegerilor dintre fiii lor au dat prilej duşmanilor lor de ai cuprinde şi ai nimici.
Pentru că această amintire să fie veşnică, noi, primarul comunei Ibăneşti cu Consiliul Comunal, parohul bisericii Sf. Gheorghe, după propunerea domnului G. G. Burghele proprietarul moşiei Ibăneşti Cristineştişi săteni din Ibăneşti dispunem:
În fiecare an, în Duminica întâia după Paşte, Duminica Tomei, se va oficia un parastas în biserica parohială din satul Ibăneşti pentru amintirea eroilor căzuţi în războiul din 1916-1917 pentru întregirea neamului.
Cu ocazia acestui parastas se va pomeni şi pe toţi eroi din satul Ibăneşti care au luptat în Bulgaria atât în 1877 cât şi în 1913.
La rugăciune vor fi pomeniţi nominal fiecare erou. Pomelnicul tuturor eroilor din comună întocmit conform actelor de deces se va păstra la biserica parohială centrală.
Preotul paroh şi cu Primarul Comunei sunt datori a aduce la îndeplinire aceste dispoziţiuni.
Se va face cunoscut despre aceasta Sfintei Mitropolii a Moldovei şi Sucevei din Iaşi.
Făcut în trei exemplare din care unul se va păstra în arhiva parohială a bisericii din Ibăneşti, al doilea în arhiva Comunei Ibăneştişi al treilea se va înainta Mitropoliei din Iaşi.
Astăzi 29 aprilie 1918,
Semnează Primar N. Dănilă, Notar I. Hârtopeanu, Preot C. Urzică, G.G. Burghele şi alţii”. (O.M.)