Sâmbătă, 29 septembrie 2018, comuna Ibănești a strălucit peste cerul plin de nori cu un curcubeu de momente pline de emoție și rafinament, care au adus căldură și bucurie în sufletele tuturor celor care au fost prezenți pentru a marca așa cum se cuvine, Centenarul Marii Uniri.
După ascultarea Imnului Național, evenimentul de mare anvergură a debutat cu slujba de TE DEUM, oficiată de preoții parohi Mihai Ștefan Bogdan, Berechea Ovidiu și Foca Claudiu, după care elevii școlilor din Ibănești și-au etalat talentul artistic prin interpretări folclorice reprezentative și dansuri tradiționale încântând inimile bunicilor și părinților spectatori.
După evoluția elevilor ibăneșteni, primarul comunei Ibănești, domnul ing. Romică Magopeț a continuat cu pioșenie programul manifestațiilor dedicate Centenarului Marii Uniri, prin evocarea în fața publicului a celor mai importante momente istorice din cei 563 de ani de existență a comunei, precum și aspecte definitorii care au stat la baza desăvârșirii Statului Național Român:
„Comuna Ibănești este un sat din categoria celor vechi. Numele este un hidronim IUBĂNEȘTI, care vine de la pârâul Iubăneasa. Prima atestare documentară se regăsește în anul 1455 cînd se vorbește de satul „Liubăneasa” din ținutul Dorohoi cu iaz și loc de moară. Un alt document se regăsește în anul 1618, când Ieremia Movilă dă acest ținut din proprietatea boeierului, în proprietatea Bisericii - Mănăstirii Solca. Ibănești este mândria și dragostea mea! Ibănești este o comună plină de Har și Legendă care are în sufletul ei pur românesc dragostea față de oameni și față de Dumnezeu. Comuna a avut momente de glorie, de demnitate, de luptă, dar mereu ne-am descurcat singuri – prin eforturi proprii. Împreună trăim, ne creștem copiii, suferim, muncim și purtăm în suflet aceste meleaguri. Ibănești este o comună dăruită de Dumnezeu cu frumuseți de neegalat, plină de valori și identitate. Mă bucur că mă aflu alături de dumneavoastră. Vă consider Familia Mea! Aceste momente sunt dedicate atestării documentare, Centenarului Marii Uniri, decernării titlului de „Cetățean de onoare”, premierea cuplurilor de aur, tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și nu în ultimul rând Credinței. Viața este o călătorie care trebuie să se încheie cu o Victorie, al cărei scop este Credința, iar Victoria este Mântuirea.
Sf. Apostol Pavel spunea „Prin Har și Credință vă veți mântui”. Important este ca noi să le acceptăm.
În anul 2018 sărbătorim 100 de ani de la desăvârșirea Statului Național Român, prin unirea provinciilor românești cu România. La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Ibăneștiul este și el o comună în continuă transformare. Este un moment unic și plin de frumusețe. Este momentul Centenarului. Este momentul să ne unim în jurul adevăratelor valori și să le popularizăm. Marea Unire s-a făcut datorită Credinței, Efortului, Năzuinței, Tenacității, Eroismului. ACELEAȘI VALORI trebuie să ne unească și ACUM.
Rolul meu este de a crea standarde foarte înalte pentru toate domeniile. Adevărul, Munca și Credința sunt elementele principale de-a lungul tuturor timpurilor. Am menținut unitatea comunei și am încercat să păstrez linia istoriei – Măreață.
Obiectivul a fost BUNĂSTARE prin INVESTIȚII. Am condus în lupta pentru OM – pentru BINE.
Culorile toamnei, frumusețea portului popular românesc și autenticitatea cântecelor populare au răsunat armonios, dincolo de meleagurile ibăneștene, prin prezența pe scenă a unor nume emblematice pentru folcorul botoșănean. Au răspuns cu drag invitației primarului comunei Ibănești, Orchestra populară „Mugurelul” din Dorohoi sub conducerea lui Marcel Dupu, Fetele de la Botoșani, Cornelia Ciobanu, Georgiana Spînu, Ansamblul „Mărgineanca” – coregraf Valantin Rău, Orchestra populară „Rapsozii Botoșanilor” – manager Dan Doboș, conducerea muzicală Ioan Cobâlă, dirijor Ciprian Potoroacă, alături de interpreții Elena Mândrescu, Laura Ștefănescu Potoroacă, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin și Daniela Condurache – ambasadoare a cântecelor populare românești.
De asemenea, pe scenă au evoluat și tinere talente ibăneștene care duc mai departe tradițiile și cântecele strămoșești: Sabrina Aiacoboaie, Oana Racu și Bianca Filip.
Repertoriul bogat în cântece de voie bună susținut de invitați a scris o nouă pagină de istorie în cartea activităților artistice și culturale de excepție desfășurat sub egida primarului comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț.