Dorohoi News Logo

IHTIS a punctat împlinirea a 7 ani, printr-o întâlnire aparte

Alexandru Cozaciuc

Vizita la Dumeni a Doamnei Angela Paveliuc Olariu – o personalitate a vieţii ştiinţifice etnografice botoşănene.

Prezenţa DorohoiNews în acţiunile Asociaţiei IHITIS, a devenit un fapt obişnuit, fiind şi de această dată alături de o parte din staff-ul asociaţiei, întâlnit pentru a marca cei 7 ani de la înfiinţare.
Aşa am aflat că 2004 – 2011 ilustrează povestea unui ONG ce încearcă să echilibreze balanţa între A DĂRUI şi A PRIMI, dizabilitatea fizică neînsemnând o piedică în A DĂRUI, dar nicio motivaţie de a aştepta doar SĂ PRIMEŞTI.

Despre cei 7 ani de iniţiere şi coordonare a activităţilor IHTIS, Mihaela Mihăescu – preşedinta asociaţiei - afirmă: „Iniţiativa înfiinţării unei asociaţii se concretizează repede, exceptând birocraţia care ia ceva timp. Oamenii devin cu uşurinţă membrii, gândind că <<încă o sursă de venit>> nu strică. La fel s-a întâmplat şi cu IHTIS – un ideal frumos, neînţeles câţiva ani în şir. Mă întrebam adesea dacă IHTIS, ce NU corespunde tiparului de <> va fi vreodată cu ADEVĂRAT perceput. În aceste zile, când se împlinesc 7 ani de la înfiinţare (5 august 2011), am suficiente motive să afirm că IHTIS simbolizează lupta şi iscusinţa de a experimenta integrarea într-o mulţime de oameni ce se străduiesc din răsputeri să împiedice dăruirea, perseverenţa, încăpăţânarea de a face ca lucrurile fireşti şi de suflet să se întâmple”.

Intrarea în cel de-al 8-lea an, IHTIS l-a însemnat în agendă prin întâlnirea cu doamna Angela Paveliuc Olariu – al cărui portret poate fi definit prin: ”Pasiune pentru tradiţie, fascinaţie pentru lumea satului de altădată, o enciclopedie în materie de etnografie, un OM devotat unei meserii care se confundă cu viaţa însăşi, trăită într-un alt timp, cu alţi oameni, cu alte repere şi cu tot ce-a avut poporul nostru bun, curat, autentic”.

Prin specificul profesiei sale, Doamna Angela Paveliuc Olariu, a fost atrasă de  Campania “Dorohoian de nota 10” în care DorohoiNews este Partener Media. Distinsa doamnă şi-a manifestat aprecierea faţă de informaţiile şi acţiunile culturale descoperite prin publicaţiile IHTIS, fiind totodată real interesată a-l cunoaşte pe Alexandru Cozaciuc – la adresa căruia DorohoiNews a avut deseori cuvinte de laudă.

Impresiile Doamnei doctor etnograf Angela Paveliuc Olariu, au fost sintetizate prin: “Întâlnire de suflet cu Alexandru - un tânăr talentat cu deosebite calităţi de interpret la diferite instrumente; şi Mihaela – organizator de activităţi cu dăruire şi dorinţă de a ajuta semenii. Toată dragostea şi preţuirea - Angela Paveliuc Olariu”.

La rândul său, Asociaţia IHTIS şi-a exprimat admiraţia şi recunoştinţa sinceră faţă de Doamna Angela Paveliuc Olariu şi Domnul Col. în r. Paul Olariu -  o familie valoroasă prin grad de cultură, profesie, credinţă, modestie, apropiere faţă de semeni şi disponibilitate de susţinere şi promovare a valorilor. (DorohoiNews.ro)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web