Dorohoi News Logo

Mihail Kogălniceanu și Dorohoiul (II) - Patronul spiritual a două școli din Dorohoi

Kogalniceanu

ȘCOALA NR. 2 - Primul omagiu adus de dorohoieni marelui Kogălniceanu a fost adus prin denumirea școlii nr. 2 de băieți – Școala primară de băieți nr. 2 „Mihail Kogălniceanu” – instituție înființată în anul 1887 și care a funcționat până în 1944, când s-a unit cu Școala primară de fete „Regina Elisabeta”.

ȘCOALA NR. 8 - Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Școala generală nr. 8 a primit numele marelui istoric și om politic.

În cadrul unei festivități ce avut loc în ziua de 31 octombrie 1998 s-a dezvelit bustul patronului spiritual al acestei instituții, bust care a fost realizat de sculptorul botoșănean Marcel Mănăstireanu. Inițiativa ridicării acestui monument a aparținut unui grup de profesori: Vlăescu Valerian, Crețu Aurelia, Pârvescu Petruț, Adăscăliței Vasile, Onciu Gheorghe și Enea Leonid și s-a realizat prin contribuția bănească a elevilor, părinților, dascălilor școlii.

Dintre cei prezenți la eveniment, Vasile Gherasim, primarul orașului de atunci, a ținut un cuvânt din care redăm un fragment: ”...iată că de sub pietrele grele sub care zac inimi mari și nobile se înalță spre verticalitate, suflete și nume, înnobilate de harul înțelepciunii spre a fi veșnic pilduitoare pentru generațiile de azi și cele de mâine, de acest lăcaș de cultură, rostind cu demnitate „sunt absolvent al Gimnaziului «Mihail Kogălniceanu» Dorohoi.

În numele administrației publice locale și al meu personal, vă felicit, stimați profesori, oameni ai silabelor și consoanelor, ai cifrelor și formulelor, ai geografiei și istoriei... pentru fapta nobilă făcută, aducând prin aceasta un plus de lumină și cultură la viața spirituală a Dorohoiului; ați botezat Școala Gimnazială nr. 8 cu numele marelui Om politic Mihail Kogălniceanu, dovedind că forțele răului pot fi înfrânte, că întunericul va fi covârșit de lumină prin forța culturii.

Fii binecuvântat, de la lumina acestei minunate zile de toamna, profesor de aripi, profesor de flori, de oase, de carne, dulce, amar, greu, rece și privește cu ochiul tău uriaș copiii... și cu inima ta uriașă să fii mereu alături de ei!”

În soclul bustului s-a așezat un mesaj pentru viitor: ”Din mila lui Dumnezeu, după mintea și puterile noastre, am hotărât cu toată obștea Școlii nr. 8 din Dorohoi botezul acestui locaș de cultură și educație cu numele de Gimnaziul «Mihail Kogălniceanu» și sfințirea lui după dreapta și înțeleapta datină. Tot acum și aici, ridicăm pe cheltuiala noastră (dascăli, elevi, părinți și binefăcători) bustul marelui bărbat, istoric și om de stat, Mihail Kogălniceanu, semn de adâncă mândrie și recunoștință pentru numele și faptele sale în vecii vecilor... 31 octombrie 1998 Dorohoi.”

Contribuția Dorohoiului la realizarea unității naționale și teritoriale a fost una destul de importantă dacă e să ne gândim că prin desemnarea lui Mihail Kogălniceanu ca reprezentant al dorohoienilor în forurile de conducere a țării, am dat țării de fapt unul din arhitecțiicare aupus bazele României Mari. (O.M.)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web