Dorohoi News Logo

Dorohoi: EROI AU FOST... EROI SUNT ÎNCĂ... EROI VOR FI ÎN VECI DE VECI (I)

eroi

Ce înseamnă a fi Erou? Mai are vreo semnificație această distincție pentru noi cei de astăzi? Mai povestim copiilor sau nepoților noștri despre bunicii sau străbunicii lor care au luptat pe front și au murit pentru țară? Oare mai păstrăm în sufletele sau în cugetele noastre respectul cuvenit față de Eroii Neamului nostru?

Am ”rugat” DEX-ul să mă ajute să înțeleg ce înseamnă a fi erou și iată ce am aflat: eroul este o persoană care se distinge prin vitejie și prin curaj excepțional în războaie sau în alte împrejurări grele și periculoase, fiind gata să se jertfească pentru un scop înalt.

Pentru că se apropie sărbătorirea Centenarului am dorit să privim pe scurt la felul cum i-au cinstit părinții noștri pe acești acești bravi români care prin jertfa vieții proprii au contribuit la realizarea României Mari.

O SOCIETATE ÎN CINSTEA EROILOR NEAMULUI
În ziua de 12 septembrie 1919, din necesitatea îngrijirii mormintelor eroilor, s-a înfiinţat - prin Decretul Regal nr. 4106 – Societatea „Mormintele Eroilor căzuţi în război”, aflată sub patronajul reginei Maria și prezidată de către Mitropolitul Primat al Bisericii Ortodoxe. Aceasta era abilitată în gestionarea problematicii cimitirelor şi monumentelor de război. 

Conducerea societăţii era încredinţată unui Comitet Central cu sediul în Bucureşti. Acestuia i se subordonau comitetele regionale, judeţeneşi comunale de pe cuprinsul întregii ţări, precum şi din străinătate. Direcţiunea Generală era organul prin care Comitetul Central îşi îndeplinea îndatoririle, având atribuţii în tot ceea ce reprezentau chestiunile de ocrotire şiîntreţinere a mormintelor de război, proiectarea şiconstrucţia monumentelor de eroi şi propaganda privind „Cultul Eroilor”.

De-a lungul istoriei sale de 29 de ani (1919-1948), societatea a funcţionat pe baza unui statut şi sub mai multe titulaturi, principiile de funcţionare, scopul, organizarea, atribuţiileşi patrimoniul instituţiei rămânând aceleaşi: Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război” (1919-1927), Societatea „Cultul Eroilor” (1927-1940), Aşezământul Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor (1940-1947) şi Aşezământul „Cultul Eroilor” (1947-1948).

Instituţia a fost desfiinţată prin Decretul nr. 48 al Marii Adunări Naţionale din 29 mai 1948 şi prin Decizia Consiliului de Miniştri nr. 297 din 8 iunie 1948. Întregul patrimoniu al acesteia, precum şi obligaţiile de păstrare şiîntreţinere a operelor comemorative de război a trecut la Ministerul Apărării Naţionale.

SOCIETATEA „MORMINTELE EROILOR CĂZUŢI ÎN RĂZBOI” - DOROHOI
Orașul Dorohoi a avut după încheierea războiului o filială a Societății Mormintele Eroilor a căror membri au fost: Preotul Enescu Ioan, confesorul garnizoanei din Dorohoi, în calitate de președinte, Gh. Gh. Tomaziu (fost primar), profesorul Capră Ioan (fost primar), soții de ofițeri morți în război: d-na Calcântraur M., d-na Andrei C., colonelul Iulian Ghe. – comandantul Regimentului 29 Infanterie, d-na Tănăsescu, d-na Stoica I, d-na Mihăescu. 

În primul deceniu de existență, s-au succedat ca membri ai societății și dl. Gh. D. Timuș (fost primar), colonelul R. Froschel – comandantul Regimentului 29 Infanterie, profesorul Grigore Racoviță, d-na Telega, soție de ofițer mort în război, ș.a.

În ce privește activitatea acestei instituții dorohoiene s-au scris și se vor scrie multe rânduri, un merit deosebit avându-l în dezvoltarea respectului și cultului față de Eroii Neamului. 

EROII DOROHOIULUI
E nedrept ca numărul însemnat de ostași care și-au jertfit viața pentru neam și țară să devină o scuză pentru necunoașterea numelor acestora. Din documente vechi de aproape un secol, mi-a atras atenția un document ce avea ca titlu: EROII DOROHOIULUI și care conținea numele ofițerilor dorohoieni ce au căzut pe câmpul de luptă:
COLONEL PIPERESCU NICOLAI
COLONEL VASILIU ȘTEFAN
MAIOR MEDIC CALCÂNTRAUR ALEXANDRU
MAIOR MEDIC MOISESCU IOAN
CĂPITAN ILASIEVICI IOAN
CĂPITAN IONESCU SAVEL
CĂPITAN RĂDULESCU NICOLAI
LOCOTENENT MANOLIU TEȚCANU ALEXANDRU
LOCOTENENT MEDIC THEODORESCU A. IOAN
LOCOTENENT OLINESCU GHEORGHE
LOCOTENENT PAPAZOL CONSTANTIN
LOCOTENENT POPESCU THEODOR (TUDORACHE)
SUBLOCOTENENT ANDREI CONSTANTIN
SUBLOCOTENENT APOSTOL IOAN
SUBLOCOTENENT DINCĂ GRIGORE
SUBLOCOTENENT DUBĂU DIMITRIE
SUBLOCOTENENT FOCA CONSTANTIN
SUBLOCOTENENT GHEORGHIU ALEXANDRU
SUBLOCOTENENT LRPĂDATU ILIE
SUBLOCOTENENT MÂNDRU ANTON
SUBLOCOTENENT MIHĂILESCU CONSTANTIN
SUBLOCOTENENT NECULAU EUGEN
SUBLOCOTENENT PETROVICI GHEORGHE
SUBLOCOTENENT POGOREANU CONSTANTIN
SUBLOCOTENENT POPESCU V. PETREA
SUBLOCOTENENT STRĂCHINESCU GHEORGHE
SUBLOCOTENENT TELEGA VASILE
SUBLOCOTENENT TULESCU GHEORGHE
PLUTONIER MAJOR LUCHIAN VARTOLOMEI
PLUTONIER BUTNARIUC NECULAI
PLUTONIER CHIRILUȚĂ VASILE
PLUTONIER PETRARIU HARALAMB

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web