Dorohoi News Logo

Dorohoi: Eroi au Fost... Eroi sunt Încă... Eroi vor fi în Veci de Veci (II)

monument eroi

În perioada ce a urmat primului război mondial s-a luat în discuție chestiunea referitoare la mormintele care adăpostesc rămăşiţele pământeşti ale acelora care şi-au vărsat sângele pentru întregirea neamului. Osemintele eroilor dorohoieni erau înmormântate în diferitepărţi ale țării, unii îngropaţi prin locuri necunoscute, fără a avea la cap măcar o cruce.

Acest fapt a determinat Societatea „Mormintele Eroilor” din Capitală ca să ia măsuri în sensul ca pretutindeni osemintele acelora care și-au jertfit viaţa pentru patrie să fie adunate şi îngropate într-un cimitir denumit „Cimitirul Eroilor”.

CIMITIRUL EROILOR DIN DOROHOI
S-a format în localitate un comitet, în frunte cu prefectul Ştefan Lascar, ca preşedinte care a delegat o comisie în frunte cu colonelul Demir Sion, comandantul garnizoanei, maiorul Bantaș, comandantul pieţii, inginerii P. Florinescu şi M. Bogrea şefii serviciilor tehnice din oraş, comisie care a lucrat cu asiduitate la desăvârşirea cimitirului eroilor dorohoieni, în care se odihnesc pe veci bravii ostaşi din acest ţinut.

În ziua de 4 aprilie 1925, presa vremii anunța: „Cimitirul eroilor dorohoieni, aşezat lângă vechiul cimitir „Eternitatea” din Dorohoi, va avea la intrare un mare portal care este aproape terminat. Cea mai mare parte din cruci sunt de asemenea gata. Din întreg cuprinsul judeţului Dorohoi se vor mai adăuga încă 700 rămăşiţe pământeşti ale diferiţilor eroi ai neamului, îngropaţi în chip răzleţ pe ici pe colo. Osemintele acestea vor fi de asemenea aduse la Dorohoi şi inmormântate, cu toată pompa cuvenită în cimitirul eroilor”.

APEL CĂTRE POPULAȚIA ORAȘULUI DOROHOI
Comisia de care am vorbit mai sus a format comitete comunale, la număr de 46, în fiecare comună din judeţ, comitete compuse din preoţi, învăţători, jandarmi, văduve de război şi invalizi. Aceste comitete aveau menirea de a strânge fondurile necesare pentru întreţinerea cimitirului. Într-un comunicat oficialal Primăriei Dorohoi, condusă de primarul Capră Ioan, făcea apel emoționant către locuitorii orașului: 

„De departe, din țarinile sfințite de sângele miilor de viteji care și-au dat viața pentru mărirea patriei lor, au pornit înspre orașul nostru rămășițele acelora ce au fost Lt. OLINESCU GHEORGHE și Sub Lt. ANDREI CONSTANTIN din Regimentul 69 Infanterie. Au luptat cu un eroism neasemuit de mare intrând de la început în focul și vârtejul cel mai înfricoșător ce l-a văzut vreodată omenirea. Cu ochii țintă spre împlinirea datoriei lor, au mers cu pași grăbiți spre dușman, căutând lupta cea mare, lupta cea hotărâtoare. Lor nu le-a fost dat însă să cunoască bucuria izbândei căci au căzut mai înainte de vreme, alături de ceilalți eroi cunoscuți și necunoscuți, eroi ce vor rămâne pildă vie lumii întregi și urmașilor noștri de felul cum au știut să ne apere vatra și drepturile noastre. Facem un călduros apel către întreaga populație a orașului Dorohoi că duminică 22, ora 3 după amiază să fie în gară, de unde va porni cortegiul cu preoții în frunte către Cimitirul Eroilor, unde vor odihni pe vecie rămășițele sfinte ale acestor eroi”.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web