Dorohoi News Logo

Cinstirea Eroilor la Dorohoi: Eroi au Fost... Eroi sunt Încă... Eroi vor fi în Veci de Veci (III)

cinstirea eroilor

În ziua de 3 martie 1923, Ateneul Român din Dorohoi intervine către Primăria orașului cerând ca „pentru a se perpetua memoria eroilor care și-au vărsat sângele pentru țară și pentru ca numele lor să fie cunoscute de viitoarele generații, să luați dispozițiuni ca unele din străzile orașului Dorohoi să poarte numele ofițerilor precum și a plutonierilor din Regimentele noastre 8 Dragoș nr. 29 și 69 de infanterie, regimente care în crâncenul război mondial din 1916-1919 au încercat mari pierderi”.

Într-o altă adresă din data de 12 septembrie 1923, semnată de Panait Gheorghiu, se revine cu aceeași doleanță: ”văzând că unele din străzile orașului poartă numiri de persoane care nu au nici o legătură cu istoria țării și nici cu orașul Dorohoi pe când nume ilustre par a se acoperi cu valul uitării. Ca pioasă amintire și admirațiune pentru unele din aceste nume sau ca un omagiu de recunoștință pentru altele, propun următoarele:

Pentru că nici una din străzile orașului nu poartă numele gloriosului nostru Rege, strada Dorobanților, care a răsunat cea dintâi de uralele mobilizaților la 1916 să se numească strada Regele Ferdinand I.
Strada Gherghel s-ar putea numi strada Colonel Nicolae Piperescu evocând amintirea eroului fără seamăn din războiul pentru reîntregirea Neamului, a cărui figură măreață ar putea fi eternizată în bronz ca pildă de eroism generațiilor viitoare.

Pe strada Bernoschi în casa ce aparține astăzi d-lui Gh. Hăpăianu, s-a născut și a crescut locotenentul Gheorghe Olinescu, care tot în acest război înaintând la atac a murit îmbrățișându-și mitraliera. N-ar fi mai nimerit oare ca acea stradă să poarte pe vecinicie numele acestui erou, iar pe acea casă să se fixeze o placă comemorativă din partea municipalității așa precum în Germania se găsesc pe casele în care s-a născut Ghothe, Schiller și alte glorii ale țării.

Sunt apoi o mulțime de străzi care poartă numele unor decedați boieri care n-au nici în clin nici în mânecă cu istoria țării și care nu s-au ilustrat cu nimic. Așa avem străzi cu numele Docan, Tăutu, Boldur Lățescu, Ciornei și alții mai noi care stau în amintirea noastră a tuturor.

Sunt apoi străzi ca ”Popa Ștefan”, ”Protopopu Grigore Ionescu”, ”Șișcală”, ”Spancioc”, ”Oborul vechi”, ”Poșta veche”, care ar putea fi înlocuite cu nume mai ilustre ca: ”Mărăști”, ”Mărășești”, ”Oituz”, ”Doctor Pasteur”, ”Prof. Dr. Angelescu”, ”George A. Văsescu”.

Strada ”D.P. Moruzi ”s-ar putea numi mai bine strada ”A.I. Cuza” pentru a ține mereu trează conștiința românilor de sânge evocând de-a pururi pe apostolul Neamului...”

Drept urmare, prin hotărârea Comisiei interimare a orașului Dorohoi nr. 3032 din 22 septembrie 1923 și prin ordinul nr. 65680 / 1923 a Ministrului de Interne se modifică denumirile următoarelor străzi: ”Strada D. Sturza” (fostă Bernoschi) se va numi ”LT. G. OLINESCU”, ”Strada Ciornei” se va numi ”SUB.LT. CONSTANTIN ANDREI” și ”Strada Popa Ștefan” se va numi ”G. MARCU”.

Dorohoiul nu a lăsat ca numele unor eroi din primul război mondial să nu fie uitate până astăzi și prin denumirea unor străzi ale orașului precum: Colonel Vasiliu, Colonel Pipirescu, Maior Calcântraur, Cpt. Rădulescu, Slt. Petrovici, Mărășești, Mărăști, Oituz, ș.a.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web